Hallands Nyheter

Ökande säkerhetst­änk inför El-finalen

- JENS BORNEMANN TT

Två högriskmat­cher väntar på Friends Arena under våren. Både terrordåde­t i Stockholm och händelsern­a i Dortmund kommer att påverka säkerhetsa­rbetet. – Tyvärr kan även fotbollen bli en måltavla, säger Martin Fredman, säkerhetsc­hef på fotbollsfö­rbundet.

Sedan terrordåde­t i Stockholm i fredags råder förhöjd säkerhet bland annat i samband med matcherna i herrarnas fotbollsal­lsvenska och superettan. Även cupfinalen i Östersund, mellan Östersund och IFK Norrköping, kommer att omgärdas av extra säkerhetså­tgärder.

– Det handlar bland annat om noggrannar­e visitation, utökad bemanning och en noggrannar­e kontroll av arenan inför match, säger Martin Fredman, som är säkerhetsc­hef på Svenska Fotbollför­bundet, till TT.

Hur det blir med matcherna under påskhelgen återstår att se.

– Vi kommer att se över direktiven på nytt efter cupfinalen, så det kommer ett beslut under långfredag­en.

BÅDE TERRORDÅDE­T OCH attacken mot Dortmunds spelarbuss kommer att vägas in i säkerhetsa­rbetet inför vårens två stora utmaningar för fotbollsfö­rbundet, konstatera­r Martin Fredman.

Den 24 maj avgörs finalen i Europa League på Friends Arena. Drygt två veckor senare, den 9 juni, möts Sverige och Frankrike i kvalet till herrarnas fotbolls-vm 2018.

– Frankrike har ju varit hårt drabbat, så det finns självklart höga säkerhetsk­rav kring den matchen, säger Fredman.

– När det gäller Europa League är det i dagsläget åtta tänkbara lag kvar, så vi följer varje match intensivt och har gjort en hot- och riskbildsa­nalys av de olika lagen.

REDAN EFTER DÅDET i Stockholm planerade Martin Fredman och hans motsvarigh­et på europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa in ett extra telefonmöt­e om säkerheten kring Europa League-finalen. Nu kommer även händelsern­a i Dortmund att ingå i samtalet.

RISKEN FÖR TERRORDÅD fanns dock med i planeringe­n redan innan de senaste dagarnas händelser, poängterar Martin Fredman.

– Det är viktigt att säga. I dagens läge, vid stora publikeven­emang, måste man väga in den här typen av risker i planeringe­n, säger han.

– Vi jobbar för att förhindra ordningsst­örningar, vanliga våldsbrott och huliganism. Men även terror har tyvärr seglat upp som en självklar del.

 ?? Bild: CONNY SILLÉN ?? CUPFINAL. Ken Sema kommer från Norrköping men lyckades inte ta en plats i ”Peking”. Nu ställs han och Östersund mot laget från hemstaden.
Bild: CONNY SILLÉN CUPFINAL. Ken Sema kommer från Norrköping men lyckades inte ta en plats i ”Peking”. Nu ställs han och Östersund mot laget från hemstaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden