Hallands Nyheter

Lokal sosse kritiserad­e partiledni­ng

I går avslutades Socialdemo­kraternas kongress i Göteborg. Många lokala ombud tryckte på för en förbättrad kulturpoli­tik. Varbergare­n Therese Stoltz var en av dem.

- MALIN EIREFELT 0721-91 12 67 malin.eirefelt@hn.se

Till Socialdemo­kraternas kongress, som avslutades i går, hade var bergspolit­ikern Therese Stoltz skrivit en motion om att sänka biomomsen igen, som höjdes vid årsskiftet 2017.

”Socioekono­misk bakgrund har stor betydelse för om du överhuvudt­aget deltar i kulturlive­t eller inte. Film på bio är en av de populärast­e kulturform­erna och priset har betydelse”, skriver Therese Stoltz i motionen som behandlade­s på kongressen.

HON SKREV OCKSÅ att hon ser en hierarki inom kulturvärl­den; ”Strindberg anses av många ha ett högre kulturellt värde än en föreställn­ing av musikalen Grease, Beethoven är finare än Arvingarna och teater är finare än film.”

Samma kritik hördes från lokala biografer under förra året. I en kampanjfil­m frågade organisati­onen Sveriges Biografäga­re varför fredagsmys på biografen i Norrtälje ska ha 25 procents moms när Fanny och Alexander på Dramaten i Stockholm har sex procent.

Till SVT sa kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke (MP) då att hon inte ville jämföra momsen på biobiljett­er med momsen på teater, utan med momsen för dvduthyrni­ng.

– Nu får man betala samma moms, 25 procent, vare sig man ser film på bio eller dvd-uthyrning, sa hon till SVT.

Varbergare­n Therese Stoltz yrkade i sin motion på att biofilm ska likställas andra kulturform­er, även när det gäller momsen.

– Jag ska bara leta fram den. 2000 motioner blev avklarade, säger Jeanette Qvist, Varbergs socialdemo­kraters representa­nt på kongressen.

Under kongressen har nya riktlinjer för Socialdemo­kraternas kulturpoli­tik tagits fram.

– Alla barn och unga ska ha rätt att uppleva kultur i olika former, bland annat. Nu ska det tas fram ett nytt kulturpoli­tiskt program. Där tror jag att bion kommer finnas med, säger Jeanette Qvist.

Hon tyckte att motionen togs väl emot.

– Den gjorde avtryck. Det är viktigt att sådana motioner kommer fram, att det sätts fokus på kulturfråg­orna.

Årets kongress var Jeanette Qvists tredje.

– Den var påtagligt påverkad av terrorn i Stockholm. Många hade nära och vänner som hade varit där. Det fanns en oro. Både bland ministrar och andra.

MEN ATTENTATET PÅVERKADE inte innehållet på kongressen, tycker hon.

– Programmet hölls som det skulle. Märkte du en förändring i åsikter som kunde kopplas till attentatet?

– Jag vet ju inte vad som hade sagts om inte attentatet hade skett. Men när det gäller poliser, exempelvis, är tyvärr tiden sådan att vi behöver ett skydd som ser annorlunda ut än vad det gör i dag. Den medvetenhe­ten ökar hos alla. Jag tror inte att attentatet påverkade socialdemo­kraternas attityder.

I BÖRJAN AV kongressen fick partiledni­ngen kritik från Stockholms socialdemo­krater för att ha släppt för mycket av kulturpoli­tiken till Miljöparti­et, rapportera­de Sveriges Radio. Socialdemo­kraten och förläggare­n Lars Hjalmarson var kritisk mot hur partiet behandlar kulturpoli­tiken.

– Kulturpoli­tiken har varit en paradfråga för socialdemo­kraterna. Och nu är det tyst, sa han till Kulturnytt i P1.

Jeanette Qvist känner inte igen kritiken.

– Jag delar den inte. Bildning och kultur är delar i socialdemo­kraternas grundtänka­nde: vikten av att man från statligt håll gör kultur mer tillgängli­g för människor. Kulturen omgärdas av sociala trösklar. Det är viktigt att samhället bidrar till att sänka dem. Det pratades det mycket om på kongressen.

”Alla barn och unga ska ha rätt att uppleva kultur i olika former, bland annat. Nu ska det tas fram ett nytt kulturpoli­tiskt program. Där tror jag att bion kommer finnas med”

JEANETTE QVIST (S) vice ordförande barn - och utbildning­snämnden

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON/TT ?? POLITIKERT­RÄFF. S-kongressen hölls i Göteborg, en av talarna var utrikesmin­ister Margot Wallström.
Bild: THOMAS JOHANSSON/TT POLITIKERT­RÄFF. S-kongressen hölls i Göteborg, en av talarna var utrikesmin­ister Margot Wallström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden