Hallands Nyheter

Mycket okunskap om kor

-

på ”Inte kul för korna med släpp om våren” (15/4).

DJUR. Det känns som om Olle likväl som många andra som brer ut sig om hur hemskt det är för våra mjölkkor i Sverige inte verkar vara något som helst förankrad i verklighet­en. Han är inte ensam om detta då fler och fler hoppar på denna nya religion som tydligen har inriktning­en av att alla djur lider och därmed ska de inte finnas.

I MIN VÄRLD är detta ett väldigt primitivt tänkande då jag efter 40 års daglig samvaro med dessa underbara djur nog vet mer om deras liv och ”lidande” än dessa ”nya” experter som verkar på sin höjd ha sett djuren på bild.

Eftersom kunskap saknas finns tron att kon vill likna människan och därmed har ett tänkande om ett frihetsbeh­ov, vilket faktiskt inte existerar. Det kon vill ha är trygghet. Kon vill även ha mat, vatten, och är ett mycket socialt flockdjur och på det viset ingår även de människorn­a som går hos dem hela dagarna i den flocken. De vill ha trygghet och fasta rutiner och helst sina egna platser och framförall­t tryggheten i det egna stallet där de får alla sina behov tillfredss­tällda.

DÅ ÄVEN MJÖLKNING likväl insemineri­ng ses som ett övergrepp på kon så visar det klart och tydligt att man inte på något sätt har varit i närkontakt med kor. Jag skulle gärna vilja ha en förklaring av er som tycks vara så insatta i kornas känslor om betessläpp, varför de efter ett par timmar står vid lagårdsdör­ren och vill komma in? Varför vill en del kor överhuvudt­aget inte gå ut?

Jag har även många gånger läst tydliga hån om att ingen filmar när djuren stallas in på hösten, även där visas stor okunskap då djuren mer än gärna hämtas från regn och rusk på betena och hem till regelbunde­n fordring och torr liggplats att sova på.

Icke att förglömma har vi ett väldigt starkt djurskydd i Sverige och en stark livsmedels­äkerhet mot vad många andra länder har och är det då rätt att avveckla den svenska produktion­en till förmån för den utländska?

Kerstin Herbertsso­n

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? KOSLÄPP. Efter 40 års daglig samvaro med dessa underbara djur vet jag nog mer om deras liv och ”lidande” än dessa ”nya” experter som verkar på sin höjd sett djuren på bild.
Bild: JOHAN NILSSON/TT KOSLÄPP. Efter 40 års daglig samvaro med dessa underbara djur vet jag nog mer om deras liv och ”lidande” än dessa ”nya” experter som verkar på sin höjd sett djuren på bild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden