Hallands Nyheter

Brännande poesi i kylig teatersalo­ng

- MALIN EIREFELT 0721-91 12 67 malin.eirefelt@hn.se

Myra Airasmaa Storbjörk, 15 år från Tvååker, tog sig vidare till Hallandsla­get i Poetry Slam under gårkvällen­s Hallandsfi­nal. Hon tävlar därmed i SM i Göteborg i maj.

Poetry Slam är en manifestat­ion för det fria och det talade ordet tilllika en tävling i poesi.

– För att vinna Poetry Slam behöver man ha både en text och ett framträdan­de som griper tag i publiken. Och så måste man känna för det man läser, annars går det inte bra, säger Ronja Möller som var konferenci­er för Hallandsfi­nalen som ägde rum på Varbergs Teater i går kväll.

Hon var med som deltagare i Poetry Slam första gången 2013. Då var hon 18 år. 2014 och 2015 vann hon Hallandsfi­nalerna.

– Att bli Hallandsmä­stare spelade inte så stor roll. Det var att vara med i Poetry Slam över huvud taget, och att synas på den scenen, som betydde något.

EFTER STUDENTEN GICK Ronja Möller en kulturentr­eprenörsku­rs. Hon startade ett företag och började jobba med poesi.

– Just nu är jag skrivpedag­og i ett projekt i Halmstad där personer med psykisk ohälsa ska sätta upp en teater i sommar. Jag hjälper dem att skriva fram material som kan användas på scen.

Vad tycker du att posein har för ställning i dag?

– Det är en subkultur. Det går inte att komma ifrån. När jag är ute på skolor, träffar folk och håller workshops är det många som inte ens vet vad spoken word eller estradpoes­i är. Samtidigt sprids poesin på ett helt annat sätt idag.

Spoken word har ofta en särskild melodi.

– Verkligen.

Vad beror det på?

– Jag vet inte vad det kommer från, varför alla låter likadant. Det är helt sjukt egentligen. Jag får en helt annan röst när jag läser. Men man måste ha en rytm. Det blir också lättare att lyssna på då. När någon läser som ur en bok blir det lätt tråkigt, säger Ronja Möller.

Åtta poeter hade tagit sig från de lokala deltävling­arna till Hallandsfi­nalen. Myra Airasmaa Storbjörk, 15 år från Tvååker, tävlade för andra gången.

– Jag började skriva posei på ett sommarskri­vläger. Det sista vi gjorde var att framföra vår poesi och jag fick blodad tand, säger Myra Airasmaa Storbjörk. Vad vill du ha poesi till?

– Jag vill kunna skriva poesi när jag känner att jag behöver skriva av mig. Jag kanske inte alltid behöver tävla eller framföra dikterna. Men jag vill alltid kunna skriva. Vad tycker folk om poesi?

– Jag tror att många inte vet att det är så… nära. Många tror att poesi är något som finns i de gamla böckerna. Att det är något man måste utbilda sig till och veta mycket om innan man gör det. Många förstår inte att det är… lätt.

DET VAR KYLIGT i salongen på torsdagskv­ällen men poeternas dikter tog upp brännande ämnen: flykt, våld inom relationer, barns behov av en förälders kärlek, ett samhälle där söner slås ner och döttrar våldtas – och hur det bästa sättet att vara mamma till sina barn i dag är att inte bli mamma alls, en planet som utnyttjas, transsexua­litet och kön bland annat.

Efter den första omgången gick Alex Thorsjö, Katta Carlsson, Michaela Joelsson och Myra Airasmaa Storbjörk vidare. De bildar Hallandsla­get och kommer tävla i SM i Poetry Slam i Göteborg i maj. Michaela Joelsson och Alex Thorsjö gick till final och där vann Alex Thorsjö.

”Många tror att poesi är något som finns i de gamla böckerna. Att det är något man måste utbilda sig till och veta mycket om innan man gör det. Många förstår inte att det är… lätt”

MYRA AIRASMAA STORBJÖRK

poet

 ?? Bild: MALIN EIREFELT ?? GICK VIDARE. Myra Airasmaa Storbjörk var en av fyra som gick vidare till SM. Alex Thorsjö från Fjärås vann Hallandsfi­nalen.
Bild: MALIN EIREFELT GICK VIDARE. Myra Airasmaa Storbjörk var en av fyra som gick vidare till SM. Alex Thorsjö från Fjärås vann Hallandsfi­nalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden