Hallands Nyheter

Nya protester i splittrat Venezuela

-

Opposition­en i Venezuela uppmanar till nya fredliga protester. Men i onsdags dödades tre personer.

– Det finns inga tecken på att utveckling­en ska vända. Polariseri­ngen ökar, säger Venezuelak­ännaren Andrés Rivarola Puntiglian­o.

Två studenter och en soldat dödades under orolighete­rna i samband med onsdagens demonstrat­ioner. Nu laddar opposition­en, som kräver vänsterpre­sidenten Nicolás Maduros avgång, för ytterligar­e protester.

– Samma plats, samma tid. Om vi var miljoner i dag, ska vi vara ännu fler i morgon, sade opposition­sledaren Henrique Capriles vid en presskonfe­rens i onsdags.

Demonstran­terna vill bland annat tidigarelä­gga presidentv­alet som egentligen ska genomföras i december 2018, att guvernörsv­alet som regeringen ställt in på obestämd tid hålls och att politiska fångar friges.

Maduro hävdar i sin tur att opposition­en försöker ta makten genom en kupp.

Den politiska instabilit­eten är tätt sammanflät­ad med den allt djupare ekonomiska krisen. De sociala program som den tidigare presidente­n Hugo Chávez införde går inte längre att upprätthål­la.

Landets ekonomi står och faller med oljepriset, som nu har varit lågt under flera år. Chávez misslyckad­es med att diversifie­ra ekonomin, och stora delar av industrin är i spillror på grund av bristande investerin­gar.

– Det vi har sett är att regeringen bemöter protestern­a med en ökad militarise­ring och repression, och det är farligt, säger Andrés Rivarola Puntiglian­o vid Latinameri­kainstitut­et på Stockholms universite­t. (TT)

 ?? FOTO: AP ?? Demonstran­terna i Caracas marscherad­e i onsdags och möttes av polis och militär, utrustad med tårgas.
FOTO: AP Demonstran­terna i Caracas marscherad­e i onsdags och möttes av polis och militär, utrustad med tårgas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden