Hallands Nyheter

SÄKERHETST­EAMET: ”FÅR INTE KÖRA SLUT PÅ HUNDEN”

- KARIN HYLANDER

”Någon bomb har vi aldrig hittat. Men det händer att transporte­r blir nekade tillträde. Då får chaufförer­na lasta om och tvätta sitt fordon.”

Lee Hellekant styr schäfern Zäta i jakten på vapen, sprängämne­n och ammunition vid Ringhals fordonskon­troll. Alla fordon som ska in på driftsområ­det måste passera den stora fordonshal­len. När lastbilen har rullat in genom porten får föraren sätta sig att vänta i ett annat rum medan sökhund och hundförare gör sitt jobb.ingenting kan störa Zäta när hon väl har påbörjat avsökninge­n. Hon sniffar intensivt runt hjulhus, strålkasta­re och varhelst hon kommer åt. Efter bara tre minuter stoppar Lee henne en stund för en kortare paus innan sökningen återupptas.

– På stora fordon gör jag så. Man får aldrig köra slut på hunden. Zäta sniffar så frekvent att hon måste få lägga sig och andas mellan varven, säger Lee.

Faktum är ju högre ”sniff-frekvens” hunden har, desto viktigare blir pauserna. Och Zäta är riktigt, riktigt bra på sitt jobb.

– Hon behöver inte motiveras. Jag behöver bara tala om vad jag vill att hon ska göra. Hon har sin egen drivkraft, en rejäl motor!

LEE HAR HITTAT hem på flera sätt. Dels har han alltså funnit en hund som är alldeles rätt för jobbet. Dels arbetar han, sedan i december och som anställd på säkerhetsf­öretaget Nokas, i inpasserin­gen till kärnkraftv­erket. Något som har varit hans mål i många år.

– Det är en milstolpe, något jag haft i sikte ända sedan jag började som sökhundsfö­rare för sju år sedan.

DÅ ARBETADE LEE som snickare och höll enbart på med hundar på fritiden. Men efter flera förfrågnin­gar bestämde han sig för att satsa på hundföreri­et. Sedan dess har han ”avverkat” flera hundar och gjort sökjobb ibland annat hamnar och inom show business, alltid med just sprängämne­ssök som sin specialite­t. Vad skiljer jobbet på Ringhals från andra arbeten du har haft som sökhundsfö­rare?

– Jag har många fler vaktkolleg­or här. Det är noga med kvalitetss­äkringen, så vi arbetar efter detaljerad­e kravspecif­ikationer i ännu högre grad än på andra ställen. Och så en del annat också, som jag inte får säga! skrattar Lee och sätter fart på Zäta igen.

 ??  ?? Sökhundsfö­rare. månader. På Karlberg i Varberg. år, Max, 5 år, och Nomi, 2 år. 40 år. 4 Hustrun Sofia, barnen Ebba, 8
Sökhundsfö­rare. månader. På Karlberg i Varberg. år, Max, 5 år, och Nomi, 2 år. 40 år. 4 Hustrun Sofia, barnen Ebba, 8
 ??  ?? INTENSIVT. Pauser är viktiga när Zäta söker av ett fordon.
INTENSIVT. Pauser är viktiga när Zäta söker av ett fordon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden