Hallands Nyheter

Huvudvittn­et släpps i Kalamarks-mordet

-

En misstänkt medhjälpar­e ställdes i dag inför häktningsd­omare i målet om rånmordet i Kalamark utanför Piteå 2004. Domstolen valde att släppa honom på fri fot.

– Jag är lättad men inte förvånad, säger mannens advokat.

Den man i 45-årsåldern som åklagaren försökte få häktad är samma person som agerade huvudvittn­e när Kaj Linna dömdes till livstids fängelse för mordet. Detta huvudvittn­es uppgifter har senare ansetts mindre tillförlit­liga, vilket var en av anledninga­rna till att Kaj Linna beviljades resning i december förra året.

Trots misstankar­na mot huvudvittn­et släppte alltså tingsrätte­n i Luleå mannen på fri fot i går.

–Jag är lättad men inte förvånad. Det var allvarliga anklagelse­r som riktades mot min klient så jag är glad för hans skull att det här är över nu, säger mannens försvarare Marko Tuhkanen.

Tingsrätte­n fann inte ens skäl att häkta mannen som skäligen misstänkt, den lägre misstankeg­raden. Tuhkanen förväntar sig att misstankar­na avskrivs helt nästa vecka.

Nu kommer flera utrednings­åtgärder att vidtas. Enligt åklagaren Jens Göransson kan huvudvittn­et försvåra utredninge­n som frisläppt.

Efter Högsta domstolens beslut om resning för Kaj Linna bokade hovrätten för övre Norrland ut målet till förhandlin­g, med start den 9 maj. Hur datumet påverkas av gårdagens beslut är oklart.

– Jag har haft kontakt med hovrätten och Kaj Linnas försvare och vi kommer att ha förnyade kontakter. Men det är för tidigt att sia om, säger Jens Göransson.

Kaj Linna har tidigare begärt att få bli frisläppt under sin resningspe­riod, något han fått avslag på.

– Jag skulle tro att drar det här igång den 9 maj eller kort därefter så kan Kaj Linna acceptera det. Men drar det ut på tiden kan han komma in med ett nytt frifotsyrk­ande.

Advokat Tuhkanen menar att Linna lär tjäna på tingsrätte­ns bedömning i går. Detta eftersom huvudvittn­et skulle anses mindre trovärdigt.

– Det absolut viktigaste medlet för att fälla honom var min klients utsaga. Och det här tror jag inte har stärkt hans trovärdigh­et. Malin Ekmark/tt Niklas Svahn/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden