Hallands Nyheter

Obegränsad surf har sina gränser

Risk att många kunder kan komma att förköpa sig

-

Obegränsat surfande till en fast kostnad kan bli det nya på mobilmarkn­aden. Tele2 är först ut. Men det är inte gratis, 500 kronor i månaden kostar det, och det finns finstilta begränsnin­gar.

Och finns en risk att många kunder betalar för något de inte behöver.

– Det är svårt att veta vad man behöver, säger Cecilia Norlander, jurist på Konsumentv­erket.

Telekombra­nschen har länge präglats av dålig tillit till försäljarn­a och en djungel av olika avtal som är svår att begripa sig på, enligt Konsumentv­erkets undersökni­ngar.

–Det är svåra produkter som är svåra att jämföra, säger Norlander.

Ringandet har sedan länge blivit sekundärt, mobiltelef­onen är i dag i större utsträckni­ng en dator. Och då blir frågan hur mycket data behöver man, hur många så kallade gigabyte?

Tele2 lanserar nu som första operatör ett obegränsat surfande till ett pris som förhålland­evis inte är alltför dyrt, 500 kronor i månaden.

– Ett ganska bra erbjudande, det finns de som redan är dyrare, säger Elias Nordling, redaktör på tidningen Mobil.

Men många kunder kan komma att förköpa sig – att operatören drar in mer pengar på ett dyrare abonnemang än vad kunderna har användning av.

– Klart det finns en sådan förhoppnin­g, och för många kunder kanske det blir så, säger Elias Nordling.

För Tele2 handlar det om en frihetskän­sla:

– För oss är det viktigaste att erbjuda möjlighete­n. Vi vet att många kunder har svårt att förstå kopplingen till gigabyte, exakt hur många gigabyte behöver jag ... Alla behöver absolut inte obegränsad data, men många kunder uppskattar känslan av att vara obegränsad, säger Samuel Skott, vd på Tele2.

Snittförbr­ukningen bland Tele2:s kunder ligger på fem gigabyte i månaden, ett sådant abonnemang kostar hos samma operatör hälften så mycket.

Men helt fritt blir det inte. Vid fem gigabyte per dag slår en spärr till, då får man begära manuellt extra surf, visserlige­n kostnadsfr­itt. Detta för att inte vissa ska sitta och tanka ner oerhörda mängder data. Det finns nämligen kapacitets­tak i mobilnäten.

– Och då får alla andra sämre datahastig­heter, säger Elias Nordling.

Att tänka på i sammanhang­et är att man ofta har tillgång till wifi i hemmet eller liknande. Då behövs inte mobilabonn­emanget för att surfa.

Det är en hårt konkurrens­utsatt marknad och produktern­a operatörer­na erbjuder är snarlika.

– Då måste man hitta nya sätt som skiljer ut sig. Det ligger i tiden att hitta olika erbjudande­n på just datamängde­n, säger Cecilia Norlander. Olle Lindström/tt

 ?? KÄLLA: MOBILABONN­EMANG.SE FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? Mobiler. Snart kommer kanske nya krav från barnen – obegränsat surfande.
KÄLLA: MOBILABONN­EMANG.SE FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV Mobiler. Snart kommer kanske nya krav från barnen – obegränsat surfande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden