Hallands Nyheter

Forskarpro­test mot ”alternativ­a fakta”

-

Ännu en jätteprote­st är på gång i USA. I dag anordnas stora manifestat­ioner där och även i andra länder, inklusive Sverige, för vetenskap och mot falska nyheter och ”alternativ­a fakta”.

I januari, dagen efter att president Trump tillträdde, demonstrer­ade hundratuse­ntals människor i USA och andra delar av världen för mänskliga rättighete­r under parollen Women’s March. Då uppstod tanken om att även ha en March for Science.

– Forskare började spontant bryta sig ur Women’s March, säger en av arrangörer­na till dagens manifestat­ion, Rush Holt, som leder det mäktiga American Associatio­n of the Advancemen­t of Science, till nyhetsbyrå­n AFP.

Forskare började planera för en egen demonstrat­ion.

Syftet är att stå upp för vikten av att politiska beslut har en grund i vetenskapl­ig forskning och att säga ifrån mot inreserest­riktioner som forskarna anser hindrar kunskap från att flöda fritt.

Forskare kommer att gå i täten för demonstrat­ionstågen, men alla som är kritiska till den växande fakta- resistense­n i samhället är välkomna.

– De som arrangerar marschen har lagt ner mycket möda på att säga att det här inte handlar om någon särskild offentlig eller politisk person, säger Holt.

Samtidigt är kopplingen till president Donald Trump och hans regering svår att bortse ifrån. Trump har visat en nedlåtande attityd mot klimatfors­kningen, kopplat ihop vaccinatio­n med autism, samt tillsatt en vicepresid­ent som inte tror på evolutions­läran. Nyligen föreslog han stora nedskärnin­gar i miljöoch vetenskaps­budgeten.

Den största demonstrat­ionen äger rum i huvudstade­n Washington, men marscher planeras över hela landet, i sammanlagt 375 städer.

Andra länder har hakat på. Förutom i USA planeras marscher i 142 städer i 51 länder, inklusive Sverige där demonstrat­ioner ska hållas i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå och Luleå.

Roland Johansson/tt

 ?? FOTO: AP/ARKIV ?? Donald Trump.
FOTO: AP/ARKIV Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden