Hallands Nyheter

Sådd ger skörd.

Nästan två miljarder pannkakor – det skulle vetet som odlas i Halland räcka till.

- VIKTOR ANDERSSON viktor.andersson@hn.se

Vårbruket är i full gång. Men vad är det egentligen som växer i detta bördiga landskap? Och vad skördas det mest av?

Även om april inte bjudit någon värme är ändå våren på ingång. Knopparna har så smått börjat brista och vårbruket är i gång.

MEN VAD ÄR det egentligen som växer på de halländska åkrarna? Statistisk­a centralbyr­ån och Jordbrukve­rket samlar varje år in uppgifter om skördarna.

Efter ett rekordår 2015 blev skörden 2016 betydligt sämre i stora delar av landet – inte minst i Halland, vars skördar tillsamman­s med Skånes minskade mest.

Enligt siffror från Jordbruksv­erket är det som skördas allra mest i Hallands län förstås vetet, som det finns så gott om runt om på de halländska åkrarna. I länet skördades förra året totalt 94 600 ton vete, varav 78 400 ton var höstvete.

AV 94 600 ton vete kan det bli ungefär 70 950 ton mjöl. Det skulle man kunna göra ungefär 1,892 miljarder pannkakor av.

Men det ska tilläggas att långt ifrån all vete som skördas sedan går till mjöl, en hel del blir till foder och en del används i etanoltill­verkning.

Kornet då? Sädesslage­t som till utseendet inte är alltför olikt vetet, men som till skillnad från vetet främst används som djurfoder, växer det gott om i Halland. Totalt sett skördades 81 100 ton korn i Halland förra året. Det var en minskning med 23 500 ton jämfört med 2015.

Potatisskö­rden gick däremot bättre 2016 än 2015. Förra året plockades det upp 76 000 ton potatis ur åkrarna, vilket var en ökning med 4100 ton jämfört med året innan. 6600 ton åkerärtor växte också i den halländska myllan.

AV DE MINDRE grödorna som åkerbönor, raps och havre är det havre som dominerar. Havreåkrar­na bredde ut sig över totalt 2 910 hektar förra året och från dem skördades 33 600 ton havre. Det var likvärdigt med 2015 års skörd så ingen behöver vara orolig över att havregryns­gröten ska försvinna.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? GOD SKÖRD. 1,892 miljarder pannkakor, så många kan man göra av all den vete som produceras i Halland.
Bild: ANNIKA KARLBOM GOD SKÖRD. 1,892 miljarder pannkakor, så många kan man göra av all den vete som produceras i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden