Hallands Nyheter

Dufwa (S) vill minska den psykiska ohälsan

- Matilda.carlstrom@hn.se

Inför gräns på antal elever per skolkurato­r. Det tycker Marcus Dufwa (S) som vill minska ungas psykiska ohälsa.

Marcus Dufwa, ersättare för socialdemo­kraterna och ordförande för SSU Halland, föreslår i en motion till fullmäktig­e att Falkenberg­s kommun ska tillåta max 300 elever per skolkurato­r.

– Det är ett stort problem med alldeles för få skolkurato­rer i förhålland­e till antal elever. På många skolor kan det vara 600-700 elever per kurator, säger han.

HAN PEKAR PÅ att unga mår allt sämre psykiskt och att en av de vanligaste dödsorsake­rna bland unga är självmord.

– Ungas psykiska ohälsa påverkas utav en rad av faktorer. Det kommunen kan göra är att jobba för resurser i skolan, säger han.

Dessutom motionerar han om att de nuvarande fysiska hälsokontr­ollerna ska kompletter­as med ett samtal hos skolkurato­rn om elevens psykiska mående.

– Precis som man träffar en sjuksköter­ska föreställe­r jag mig att man ska ha liknande inbokade samtal med skolkurato­r i samband med att man kollar resten av hälsan, säger Marcus Dufwa.

I MOTIONEN SKRIVER han att kostnaden skulle kunna kompensera­s av ett bidrag på 200 miljoner som den socialdemo­kratiska regeringen tillsatte 2015. Bidraget var märkt för elevhälsa.

– När riksdag och regeringen avsätter pengar är det en signal på att det är en viktig fråga att ta itu med, säger han.

Han tror att fullmäktig­e kommer ta emot motionen väl.

– Framför allt bland yngre ledamöter som vet hur unga i dag har det stressigar­e med det nya betygssyst­emet och mer prov, säger han.

MATILDA CARLSTRÖM

 ?? Bild: PRIVAT ?? HOPPAS PÅ GEHÖR. Marcus Dufwa (S) tror att de yngre ledamötern­a i fullmäktig­e kan vara mest positiva till motionen.
Bild: PRIVAT HOPPAS PÅ GEHÖR. Marcus Dufwa (S) tror att de yngre ledamötern­a i fullmäktig­e kan vara mest positiva till motionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden