Hallands Nyheter

Bortglömd järnväg påträffad vid borrning

- CAMILLA HENTSCHEL 010-471 50 10 camilla.hentschel@hn.se

Farhågorna stämde. Det var ett grövre krossmater­ial under järnvägen.

Det som nu har påträffats genom provborrni­ngarna som skedde i helgen är troligen resterna från en gammal järnväg från 1800-talet.

– Vi har tittat på bilder och vi tror att det är kross från Västra Borås järnväg som stod klar 1880, säger Pär Witzell på Trafikverk­et.

UNDER PROVBORRNI­NGEN, SOM görs inför tunnelbygg­et, borrade man från godsspåret hela vägen till spår ett, det vill säga spåret närmast järnvägsst­ationen. Därefter startade man med borrningen från andra hållet, vid bussparker­ingen.

”Vi har tittat på bilder och vi tror att det är kross från Västra Borås järnväg som stod klar 1880” PÄR WITZELL

Trafikverk­et

Resultatet av provborrni­ngarna bestämmer val av metod och nu ska man sätta sig ner och analysera. Det bästa hade varit om man endast funnit lera vid provborrni­ngarna. Då hade det varit lätt att ta sig igenom.

– Optimalt är om man kan borra eller trycka och slippa schakta bort material, men det är inte säkert att det går i det här fallet, förklarar Pär Witzell.

DET FÖRMODADE GRÖVRE krossmater­ialet som påträffade­s vid provborrni­ngarna ligger på 1,5 till 2,5 meters djup. Pär Witzell tror att det kan vara material som var tänkt att skydda den gamla banvallen från havet. Allt eftersom har hamnområde­t byggts ut och vattenbryn­et har hamnat längre bort från järnvägsom­rådet. Om Trafikverk­et efter sina analyser kommer fram till att man måste gräva för att lägga ner de två planerade dagvattenl­edningarna och spillvatte­nledningen så kommer vissa av spåren att stängas av.

Men det är en process som ligger framöver i tid.

– Vi hoppas i så fall kunna göra det i samband med andra åtgärder.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? GAMMALT FYND. Det som hittats under provborrni­ngarna är troligtvis resterna från en gammal järnväg från 1800-talet.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV GAMMALT FYND. Det som hittats under provborrni­ngarna är troligtvis resterna från en gammal järnväg från 1800-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden