Hallands Nyheter

Macron: Frexit hotar utan Eu-reformer

-

EU måste reformeras – annars kan Frankrike komma att följa Storbritan­niens exempel och lämna EU. Det säger den favorittip­pade och Eu-vänlige presidentk­andidaten Emmanuel Macron, med mindre än en vecka kvar till valets andra och avgörande omgång.

– Vi behöver ett nytt EU för att skydda vårt folk och reglera globaliser­ingen. Om jag dagen efter (valet) skulle bestämma mig för att fortsätta arbeta för EU, på det sätt som det nu fungerar, skulle jag svika mitt folk. Det vill jag inte göra, för det skulle leda till en frexit (ett franskt EUutträde) eller till att Nationella fronten vinner mark, säger Macron till BBC.

Hans motståndar­e, Nationella frontens Marine Le Pen, försöker vinna stöd hos de väljare som är kritiska till EU och globaliser­ingen, medan Macron gjort sig känd som en stark EU- och frihandels­förespråka­re.

Vid ett valmöte i Parisföror­ten Villepinte beskriver Le Pen en röst på Macron som en röst för det rådande systemet.

– Emmanuel Macron är som en François Hollande som vill stanna kvar vid makten och som klänger sig fast vid den som en havstulpan.

Macron valde å sin sida att hedra minnet av en ung marockansk man som drunknade i floden Seine för 22 år sedan, efter att ha blivit knuffad av skinnhuvud­en efter en demonstrat­ion med Nationella fronten den första maj 1995.

–Jag kommer att kämpa till den sista sekunden, inte bara mot hennes politik, utan även mot hennes tankar om vad demokrati och den franska republiken innebär, säger Macron.

Enligt den senaste opinionsun­dersökning­en från Opinionway har Macron drygat ut sin ledning med en procentenh­et till 61 procent inför den andra valomgånge­n 7 maj, medan Le Pen har stöd av 39 procent av väljarna. (Tt-reuters)

 ?? FOTO: AP ?? Presidentk­andidaten Emmanuel Macron.
FOTO: AP Presidentk­andidaten Emmanuel Macron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden