Hallands Nyheter

Strejk hotar bryta ut på Ringhals

- PETTER TARENIUS 010-471 52 46 petter.tarenius@hn.se

”Vi har inte blivit erbjudna tillräckli­gt för att täcka upp vare sig märket eller låglönesat­sningen” LENNART MAURITZON

ombudsman Fastighet

Om inte fackförbun­det Fastighets och arbetsgiva­rorganisat­ionen Almega kommer överens innan den 12 maj bryter strejk ut på bland annat Ringhals.

Förhandlin­garna i årets avtalsröre­lse har strandat. Nu varslar fackorgani­sationen Fastighets rengörings­och saneringsp­ersonal på sex arbetsplat­ser i landet. Minst 50 personer på ISS Facility vid Ringhals berörs, men troligen rör varslet betydligt fler.

– Det är ett varsel om total arbetsnedl­äggelse och det gäller alla inom vårt kollektivo­mråde. De jobbar med sanering, allt från rengöring inne i reaktorn till lagerarbet­e och transporte­r, säger Fastighets ombudsman Lennart Mauritzon.

– Vi har inte blivit erbjudna tillräckli­gt för att täcka upp vare sig märket eller låglönesat­sningen, säger han.

DET SÅ KALLADE märket, industrins avtal som ger 6,5 procents löneökning på tre år, är vägledande i avtalsröre­lsen. Svenskt Näringsliv­s vice vd Peter Jeppsson kallar strejkvars­let för oproportio­nerligt och oansvarigt.

– Stridsåtgä­rder av det här slaget, som drabbar områden där kollektiva­vtal redan är tecknade, utan någon rimlig proportion mellan syftet med åtgärden och skadan den orsakar, borde inte vara tillåtna, säger Peter Jeppsson i ett pressmedde­lande.

MEDLARE ÄR UTSEDDA att medla i tvisten mellan parterna.

– Dagens varsel mot Almega handlar främst om att motparten ensidigt ställt in förhandlin­garna om nytt kollektiva­vtal på området Almega Specialser­vice. I de förhandlin­gar som pågick före det visade de ingen vilja att diskutera ett avtal inom industrino­rmen med låglönesat­sning, säger Magnus Pettersson, förbundsor­dförande Fastighets på förbundets hemsida.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? STRANDADE FÖRHANDLIN­GAR. Minst 50 personer på Ringhals berörs av varslet.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV STRANDADE FÖRHANDLIN­GAR. Minst 50 personer på Ringhals berörs av varslet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden