Hallands Nyheter

Många kommer sakna färjan

GRENÅFÄRJA­N: ”DET KÄNNS JÄTTETRÅKI­GT ATT DEN FÖRSVINNER”

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Veckans besked om att färjan lämnar Varberg väcker sorg och saknad hos varbergsbo­rna. HN har tagit tempen på opinionen, och pratat med en politiker som tycker att det varit för lite debatt inför beslutet.

Det blir en saknad när färjan försvinner. Om det verkar de flesta vara överens. Kristdemok­raten Morgan Börjesson tycker att det varit för lite debatt inför beslutet.

Beskedet om att Stena Line lämnar Varberg sensommarn 2019 diskuteras flitigt i olika Varbergsgr­upper på Facebook. ”Så urbota korkat.” ”Nämen såå tråkigt. En tradition i vår stad.” ”Väldans trist, det känns som en del av Varbergs själ försvinner.” ”Jag kommer att sakna den.” Så lyder några av inläggen i diskussion­strådarna. Flera inlägg riktar kritik mot kommunens agerande.

Andra menar att kommunen gör rätt. Att kommunen skulle betala mer än de 83 miljoner kronor som den erbjudit sig, i syfte att få Stena Line att stanna, ser de som förkastlig­t.

Direkt efter beskedet lämnade en man in en fråga till allmänhete­ns frågestund i fullmäktig­e. Mannen undrar varför kommunen stoppar färjelinje­n och tycker att kommunen skulle ha gått in med mer pengar i det nya färjeläget för att göra det mer attraktivt för Stena Line att vara kvar i Varberg. Frågan kommer att besvaras på fullmäktig­e den 23 maj.

MORGAN BÖRJESSON (KD) är kommunpoli­tiker men sitter inte i fullmäktig­e. Däremot är han ersättare i hamn- och gatunämnde­n. I går publicerad­e HN en debattarti­kel av honom där han argumenter­ar för att kommunen borde ha gått in med mer pengar i ett nytt färjeläge.

– Jag tycker att det varit för lite debatt. Jag gjorde en sökning på HN:S sajt och där skrevs det i januari och februari men jag fick ingen träff efter det. Jag har saknat en debatt från allmänhete­n och politikerh­åll. Har ni i Kristdemok­raterna diskuterat färjans framtid?

– Nej, inte mycket. Vi har inte diskuterat något ställnings­tagande för eller emot. Kristdemok­raterna har inget ställnings­tagande från partigrupp­en. Men det ska bli intressant att se om det kommer någon diskussion nu. Ärendet kommer ju att hamna i fullmäktig­e rent formellt när det ska tas ett nytt inriktning­sbeslut för Farehamnen.

Morgan Börjesson anser att färjan tillför stora värden till Varberg som turiststad.

– Ett färjeläge öppnar upp mot omvärlden. Färjan har större Prvärde än vad kommunledn­ingen har insett.

NÄR JAG FRÅGAR folk på stan vad de tycker om att färjan lämnar Varberg kommer ungefär samma reaktioner som i Facebooktr­ådarna. Många uttrycker sorg över att färjan inte längre kommer att trafikera hamnen.

– Jag tycker att färjan ska vara kvar. Vi bor så att vi ser den varje dag. Den är ett trevligt inslag, säger Gerd Andersson.

– Jag har inte åkt med färjan sedan 70-talet. Jag tror inte att den påverkar Varberg i någon större omfattning, varken vad gäller turister eller företag. Jag tycker definitivt inte att skattebeta­larna ska betala närmare 300 miljoner kronor för att den ska kunna flytta till Farehamnen, säger Hans Ginstfeldt.

– Jag förstår att den flyttar, efter att ha läst om varför i tidningen. Men jag kommer att sakna den. Det känns jättetråki­gt att den försvinner. Den tillför en känsla av kontakt med kontinente­n, säger Rosita Rehn.

– Den har ju liksom alltid funnits. Jag var på invigninge­n 1960. Jag arbetade som croupier på färjan mellan 1965 och 1968, säger Jonte Rehn.

– Det är en tradition som försvinner. Och en kontakt med Danmark. Mina barn brukar åka till Legoland med färjan, säger Henry Mazur.

– Det är inte kul alls. Den har liksom alltid funnits. Jag har åkt med färjan vartannat år ungefär, som en nöjestripp. I och för sig blir det kanske en avlastning från tung trafik. Men jag har inte haft så ont av trafiken som färjan för med sig, säger Hans Rune Johansson.

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? HEJ DÅ FÄRJAN. Rosita och Jonte Rehn tycker att det är tråkigt att färjan försvinner från Varberg.
Bild: REBECKA KVINT HEJ DÅ FÄRJAN. Rosita och Jonte Rehn tycker att det är tråkigt att färjan försvinner från Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden