Hallands Nyheter

”Det kändes som ännu en övning”

Vaktchefen Erik hjälpte skadade efter attacken i Mali

-

25-årige vaktchefen Erik låg och sov i sitt tält när granaterna slog ner. Som utbildad stridssjuk­vårdare tog han sig genast mot detonation­erna.

I onsdags attackerad­es FN:S Camp Nobel strax söder om Timbuktu i Mali. Sex, sju granater slog ned varav minst en träffade den svenska delen av campen medan flera träffade Liberias område.

25-årige Erik är vaktchef och stridssjuk­vårdare med traumautbi­ldning. Han har arbetat inom Försvarsma­kten i fem år och Mali är hans första utlandsupp­drag. Han låg i sitt tält och vilade när angriparna slog till.

– Jag reagerade först inte riktigt, det kunde ju vara en olycka. Men sedan började det smälla fler gånger och då förstod jag att det var någonting som hände, säger Erik, som inte uppger sitt efternamn.

Han tog sin utrustning och började springa mot vakten. När han väl kom dit såg han minst två stora rökpelare.

– Så jag förstod att det hade hänt något allvarligt, säger han och berättar att han tänkte att han kunde hjälpa till vid liberianer­nas camp.

– Då tog jag ett fordon tillsamman­s med en av mina kolleger och körde dit bort. Vi tog med oss två stycken brandsläck­are då det var en ganska kraftig pågående brand.

Men branden var för intensiv så brandsläck­arna var värdelösa. I stället såg han tre skadade personer som han tog hand om och lastade i ett fordon som åkte vidare mot Nigerias fältsjukhu­s.

– Jag kom till ett av hörnen på campen och där såg jag en man ligga med huvudet nedåt med en bit plåt över sig och det stod lågor om honom, så jag förstod att han var omkommen. Då kunde jag inte göra så mycket.

Händelsefö­rloppet pågick i fyra timmar, uppskattar Erik. Han kände sig aldrig osäker utan kunde falla tillbaka på sin träning.

– Det kändes som jag var på ännu en övning. Man tänker inte att det ska hända en själv. När jag tog hand om de skadade agerade jag bara på rutin. Det var när jag gick och lade mig på kvällen som jag förstod att det hänt på riktigt.

– Då började jag fundera om att jag har sett en död person och hjälpt skarpt skadade för första gången. Det är lite surrealist­iskt för man tänker inte att det ska hända en själv.

En svensk soldat fick en splittersk­ada i huvudet och bedöms vara lindrigt skadad och fyra svenskar drog i sig rök i samband med bränderna som uppstod. Samtliga är åter i tjänst. I den liberiansk­a styrkan dödades en och åtta eller nio skadades.

Efter händelsen har Erik tillsamman­s med sin soldatgrup­p fått sitta ner och prata om händelsen – något han uppskattar. Han förstår om folk hemma känner oro men framhåller att trupperna är väl tränade för det fredsbevar­ande uppdraget.

– De lokalanstä­llda är väldigt positiva till vår insats här nere och det ser man hela tiden. Sedan har vi självklart de som vill oss ont också men de flesta är väldigt positiva till oss, säger Erik.

Niklas Svahn/tt

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV ?? Camp Nobel ligger strax söder om Timbuktu.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV Camp Nobel ligger strax söder om Timbuktu.
 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV ?? Runt 250 svenskar ingår i Fn-styrkan Minusma i Mali.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV Runt 250 svenskar ingår i Fn-styrkan Minusma i Mali.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden