Hallands Nyheter

Husmanskos­t och en kaka att impa med

”Det höjer imponering­sfaktorn hos gästerna flera pinnhål och är dessutom fantastisk­t gott.”

- MISANS MAT umnw@hallandspo­sten.se

Det här med namn på maträtter är kul. Vi slänger oss glatt med både ”Jansson”, ”Rydberg”, ”Lindström” och co. Vi snackar ”pytt”, ”Stroganoff”, ”glödhoppa”, ”flygande Jacob” (upphovsman­nen jobbade med flygfrakt) och annat utan att reflektera så mycket kring varför de heter så.

Vi har dem liksom med oss från start i matlivet.

SKOMAKARLÅ­DA ÄR EN annan svensk klassiker. Här kanske rätten har sitt ursprung från någons matlåda – möjligen en matglad skomakare med en välfylld unikabox!

I grunden består skomakarlå­dan av en köttbit, potatismos, bacon och en god rödvinssky – sen går den alltid att variera.

Lyxvariant­en tarvar givetvis en stadig bit oxfilé. Själv valde jag rostas, som jag tycker är en trevlig stycknings­detalj som används alldeles för sällan. Behandlar man den som vilken flådig ryggbiff som helst tackar den så hjärtligt genom att bli både mör och smakrik – dock till betydligt lägre kostnad.

Det här är husmanskos­t när den är som bäst, men som alltid krävs att kocken slösar med både kärlek och omsorg.

Se till exempel till att köttet tagits fram ur kylskåpet i god tid innan det ska ner i stekpannan, annars blir det bara grått och trist. Och om man dessutom ser till att tallrikarn­a är förvärmda när det är dags att lägga upp blir det ännu bättre.

TILL DESSERT BLIR det en syrlig och härlig cheesecake som smaksatts med fläder och passionsfr­ukt.

Cheesecake kan man göra på två sätt: i ugnen eller det rakt motsatta då den blir klar i kylskåpet. Det är också det enklaste sättet. Både fläder och passionsfr­ukt är fantastisk­a smaksättar­e.

Här har jag blandat flädersaft i ostsmeten, medan mästerverk­et toppas av ett lager passionsfr­uktsgelé. Detta höjer imponering­sfaktorn hos gästerna flera pinnhål och är dessutom fantastisk­t gott.

TILL JUST DEN här räckte precis den sista slurken från fjolårets saftproduk­tion. Om ett par månader är det dags att starta på ny kula. En köpeflarra får duga så länge.

Till kvällens balkonghän­g får det bli en GT med mycket is och en skvätt fläder. En liten försmak av sommaren som äntligen givit sig till känna.

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS-WIRÉN ?? SKROVMÅL. Skomakarlå­da är rejäl mat. Serveras med ett kraftigt rödvin – eller varför inte med pilsner och en snaps!
Bild: ULLAMI NYHUUS-WIRÉN SKROVMÅL. Skomakarlå­da är rejäl mat. Serveras med ett kraftigt rödvin – eller varför inte med pilsner och en snaps!
 ??  ??
 ??  ?? SKATTGÖMMA. Innanför det skrumpna skalet döljer sig en riktig smakbomb.
SKATTGÖMMA. Innanför det skrumpna skalet döljer sig en riktig smakbomb.
 ??  ?? GODIS. Passionsfr­ukt och fläder ger den här galet goda cheesecake­n en frisk ton.
GODIS. Passionsfr­ukt och fläder ger den här galet goda cheesecake­n en frisk ton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden