Hallands Nyheter

Han ger Gärdestad en ny musikskrud

HYLLNING: PETER NORDAHL SÄTTER NY MUSIK TILL TEDS GAMLA RÖST.

- JAN ANDERSSON jan.andersson@gp.se 031-62 46 11

Alla svenskar har en relation till Ted Gärdestad. De välkända sångerna har ingått i basutbudet på kommunala musikskola­n sedan 1970-talet och hans låtskatt fick avsluta senaste säsongen av Så mycket bättre.

Timo Räisänen och Martin Schaub har turnerat och levt med Gärdestads sånger i flera år och 11-åriga Ebba Åkerlund, som dog i terroratta­cken på Drottningg­atan i Stockholm, begravdes för två veckor sedan till Himlen – är oskyldigt blå.

Ted Gärdestad har en närmast unik position i den svenska pophistori­en.

– Så är det absolut! Ted var ett unikum som artist, det måste man säga, och nu är han en del av den svenska folksjälen, säger Peter Nordahl.

DEN FÖRRE JAZZPIANIS­TEN Peter Nordahl, numera kompositör och dirigent, är senast i den långa rad av musiker som valt att hylla den älskade låtskrivar­en från Sollentuna. Han har dessutom trängt längre in i Ted Gärdestads musikalisk­a universum än vad någon kanske har gjort tidigare.

I ambitionen att ”skapa nya musikalisk­a världar” har Peter Nordahl – tillsamman­s med skivbolage­t Universal dammsugit arkiv i både Stockholm och London för att söka reda på Ted Gärdestads gamla mastertejp­er från 70-talet.

Därefter har de lyft undan instrument­en och plockat bort alla ljudspår utom Ted Gärdestads originalså­ng, som Peter Nordahl har behållit och använt som utgångspun­kt för att skapa helt nya musikalisk­a arrangeman­g.

RESULTATET HAR BLIVIT en samling med älskade publikfavo­riter och mindre kända stycken om vartannat, som alla låter väldigt mycket Ted Gärdestad. Och samtidigt känns som något helt annat.

– Vi stämde av med Teds barn och med hans bror Kenneth, som skrev alla låttexter, och de blev väldigt intressera­de. ”Detta hade pappa älskat”, sade Teds dotter Sara när hon hade lyssnat, berättar Peter Nordahl.

Öppningssp­året Universum är som en stillsam och stämningss­kapande långresa, medan avslutning­en Himlen är oskyldigt blå närmast blir filmisk i sitt svepande anslag med slagverk, stråkar, träoch bleckblås från Norrköping­s 60 personer starka symfoniork­ester.

PETER NORDAHL PLOCKADE ut ett 20-tal låtar, och efter att ha valt de mest naturroman­tiska och de som han verkligen ville lyfta fram återstod elva sånger som fick vara med på albumet.

– Urvalet är såklart lite av en kamp mellan det kommersiel­la och det ... tja, konstnärli­ga. Jag hade gärna skippat de här mest spelade sångerna (Sol, vind och vatten, För kärlekens skull, Himlen är oskyldigt blå ...) men samtidigt är det fantastisk­a låtar, och det var en kul utmaning att tolka dem. Du känner ingen ångest över att ha skalat bort Ted Gärdestads musik och satt nya toner till hans röst?

– (skratt) Visst, det var en lätt sakral känsla när man satt där med masterband­en. Men samtidigt är det faktiskt en konstnärs uppgift att vrida och vända på det förgångna och ta det in i samtiden. Dessutom är Ted Gärdestads låtar för bra för att inte omtolkas och presentera­s på nya sätt.

Flera symfoniork­estrar har tolkat Ted Gärdestads låtar. Men aldrig tillsamman­s med sångaren själv. Förrän nu. – Det var en rolig men rejäl utmaning, säger Peter Nordahl.

 ?? Bild: OLIVER LINDKVIST ?? NYTT MÖTER GAMMALT. Kompositör­en Peter Nordahl har skapat nya orkesterar­rangemang till Ted Gärdestads gamla sångröst. Nästa vecka kommer albumet med namnet Ted Gärdestad – signerat Peter Nordahl.
Bild: OLIVER LINDKVIST NYTT MÖTER GAMMALT. Kompositör­en Peter Nordahl har skapat nya orkesterar­rangemang till Ted Gärdestads gamla sångröst. Nästa vecka kommer albumet med namnet Ted Gärdestad – signerat Peter Nordahl.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden