Hallands Nyheter

Inget Hollywood för Berenice Bejo

- GUNNAR REHLIN/TT

För sex år sedan fick Berenice Bejo sitt internatio­nella genombrott med den franska Oscarsvinn­aren The artist. Sedan dess har Hollywood försökt locka över henne, men hon har nobbat.

– Jag åker inte dit som självändam­ål. Jag är inte 25 år längre, jag har små barn, säger hon till TT, men tillägger:

– Fast om Woody Allen ringer, så…

NU ÄR 40-ÅRIGA Berenice Bejo Sverigeakt­uell i Kärleken och evigheten, regisserad av Tran Ahn Hung. Med en rad franska storstjärn­or i rollistan – förutom Bejo syns Audrey Tautou, Melanie Laurent och Irene Jacob – är det en släktkröni­ka som följer en familj genom en rad decennier med födslar, dödsfall, sorger och glädjeämne­n. Det är en oerhört vacker, långsamt berättad film och Bejo säger att den krävde ett nytt sorts skådespele­ri.

– Det händer ju inte så mycket, ibland kunde det kännas som om jag var en modell som agerade framför en vacker målning.

– Jag tycker det är en fantastisk film, som ett fotoalbum där man tittar närmare på viktiga ögonblick i livet.

THE ARTIST VANN fem Oscarsstat­yetter, bland annat för bästa film och bästa regi. Bejo var nominerad för bästa kvinnliga biroll. Hon vann inte, men blev känd i hela filmvärlde­n.

– Men det har inte förändrat mycket. Jag väljer fortfarand­e mina jobb på basis av manus och regissör. Jag vill ha starka regissörer, jag vill känna att de leder mig.

Berenice Bejo är gift med regissören Michel Hacanavici­us, som regisserad­e The artist och som därefter regisserat sin hustru i The search och den kommande Le redoutable.

– Michel är mycket stark. Han kräver mycket, men han vet vad som krävs för att en scen ska fungera.

I Le redoutable har Bejo en mindre roll. Filmen handlar om regissören Jean-luc Godard och hur denne under en inspelning blev förälskad i sin 17-åriga huvudrolls­innehavers­ka.

– Michel fortsätter att överraska mig. Jag har sett filmen, jag visste var det skulle kunna bli problem, men den är så rolig och så ömsint. Det handlar om ett år i Godards liv, och jag spelar den enda person som törs säga emot honom.

”Jag väljer fortfarand­e mina jobb på basis av manus och regissör.”

BERENICE BEJO

KÄNNER GODARD, som är 86 år gammal, till projektet? Bejo nickar.

– Det gör han, men jag tror inte han är så förtjust i det. Michel skickade manuset till honom, det är inte elakt mot honom, snarare fyllt med respekt, men det är nog inte så lätt när någon gör en film om dig.

 ?? Bild: JOEL RYAN ?? HOPPAR HOLLYWOOD. Berenice Bejo har fått flera erbjudande­n från Hollywood, men nobbat dem allihop.
Bild: JOEL RYAN HOPPAR HOLLYWOOD. Berenice Bejo har fått flera erbjudande­n från Hollywood, men nobbat dem allihop.
 ?? Bild: ALASTAIR GRANT ?? GENOMBROTT. Berenice Bejo blev världskänd för sin roll i Oscarsbelö­nade The artist.
Bild: ALASTAIR GRANT GENOMBROTT. Berenice Bejo blev världskänd för sin roll i Oscarsbelö­nade The artist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden