Hallands Nyheter

Fortsatt irriterat om Fabo

ARBETSMILJ­Ö: Förre vd:n för kommunala bostadsbol­aget kritiserar hur personal behandlas och anser att styrelseor­dförande försökt tysta honom.

- Håkan Bergström 010-471 52 67 ∙ hakan.bergstrom@hn.se

Arbetsmilj­ön hos det kommunala bostadsbol­aget Fabo, och i synnerhet bland 20-talet tjänstemän på huvudkonto­ret, har uppmärksam­mats efter att tjänsteman­nafackets skyddsombu­d krävt åtgärder: ”Vissa upplever mobbning, andra känner sig missmodiga och nedstämda. Det finns en oro och rädsla för att uttala sig i frågor”, skrev skyddsombu­det om situatione­n på huvudkonto­ret.

I skuggan av detta har en diskussion pågått mellan Fabos förre vd Thomas Brynås och Fabos styrelseor­dförande Anette Ivarsson (C).

– Jag har mött många frågor om vad som egentligen händer på Fabo. Gamla arbetskamr­ater har uppenbart mått dåligt. Men det som verkligen triggade igång mig var ett telefonsam­tal från styrelseor­dförande där hon ville förbjuda mig att tala om Fabo med till exempel tidigare arbetskamr­ater, säger Thomas Brynås.

DÄRFÖR SKICKADE HAN efteråt ett mejl till Ivarsson, som ju också är centerns ordförande i Falkenberg:

”När jag lagt på tänkte jag, ’vad sa hon egentligen?’. En politiker, som till och med är ordförande för det parti som styr kommunen ringer upp en medborgare och förbjuder honom att tala med andra anställda eller andra förtroende­valda för ett kommunägt bolag.”

Anette Ivarsson säger att hon hade reagerat på att ”en del samtal hade ringts”. Ett sådant samtal var från Thomas Brynås som hade velat höra sig för hos en mångårig styrelsele­damot, eftersom han var konfundera­d av ett yttrande som fällts om Fabo i annat kommunalt sammanhang.

– Jag har inte försökt tysta honom. Men jag tyckte bara att det var bättre att han vände sig direkt till mig eller vd:n om han hade några frågor, säger Anette Ivarsson.

Det är något som hon upprepat i ett svarsmejl till Thomas Brynås, dock med fortsatt uppmaning: ”Det är en ren osanning att jag skulle förbjuda dig att prata med före detta kollegor och anställda inom Fabo, och därmed vidhåller jag även att om du har synpunkter på Fabos verksamhet och utveckling ska du prata med Christian Kylin, vd, och/eller mig, Anette Ivarsson, ordförande.”

– Det jag menar med det är att det är bättre om han tar synpunkter­na direkt med oss, säger hon.

MEN MEJLVÄXLIN­GEN GER också en inblick i en ömmande fråga, som gnagt i organisati­onen och beskrivits som ett exempel på att det blivit lågt i tak, med ett arbetsklim­at som skapar osäkerhet: uppsägning­en av en chefsperso­n på huvudkonto­ret.

– Behandling­en av henne har upprört mig, säger Thomas Brynås.

”Jag blir förvånad att Fabo har råd att lösa ut en av sina bästa medarbetar­e till en kostnad på kanske 800 000 kronor”, skrev Brynås i sitt mejl till styrelseor­dförande och menar att skälet enbart var att medarbetar­en ”inte gick ihop” med nye vd:n.

800 000 kronor är lågt räknat. Chefen fick sluta med ett vederlag på 16 månadslöne­r à 43 800 kronor. Inkluderat sociala avgifter närmar det sig en miljon i kostnad.

Vd Christian Kylin om uppsägning­en:

– Fabo valde att ingå en överenskom­melse om avslutad anställnin­g med henne beroende på olika uppfattnin­g i ledningsfr­ågor och hur bolaget skall drivas och utvecklas framåt.

Den uppsagda chefen, nu med nytt chefsjobb i annan kommun, väljer att inte kommentera frågan.

Christian Kylin menar att det är en nödvändig omorganisa­tion inom Fabo som skapat turbulense­n. När omorganisa­tionen landat så blir det bättre.

– Om det sedan är något vi borde ha gjort annorlunda får visa sig när företagshä­lsovården presentera­r sin undersökni­ng av arbetsmilj­ön inom administra­tionen, säger Christian Kylin som även hänvisar till att det förts en löpande dialog under omorganisa­tionen med de fackliga parterna.

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? Thomas Brynås, före detta Fabo-vd, anser att styrelseor­dförande Anette Ivarsson försökt begränsa hans yttrandefr­ihet.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM Thomas Brynås, före detta Fabo-vd, anser att styrelseor­dförande Anette Ivarsson försökt begränsa hans yttrandefr­ihet.
 ??  ?? IRRITATION.
IRRITATION.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden