Hallands Nyheter

Tågstrejk avblåst

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Nu kan tågresenär­erna andas ut. Lönekonfli­kten har slutligen fått en lösning.

Seko, Service- och kommunikat­ionsfacket drar tillbaka sitt strejkvars­el. Anledninge­n är att fackförbun­det har kommit överens med arbetsgiva­rorganisat­ionen Almega om ett nytt avtal för spårtrafik­området.

PARTERNA ENADES TILL slut om ett treårigt avtal som innebär att medlemmarn­a får samma löneökning­ar som till exempel industri. I uppgörelse­n ingår det också en låglönesat­sning, där arbetsgiva­ren ska satsa på de anställda med löner på under 24 000 kronor.

– Det är en seger för rättvisan. Vi får nu den låglönesat­sning som vi krävt och andra plusvärden som är viktiga för våra medlemmar på detta område, säger Valle Karlsson, förbundsor­dförande i Seko i ett pressmedde­lande.

SEKO HAR BLAND annat fått igenom förbättrin­gar om extra pensionsav­sättningar samt utökat anställnin­gsskydd vid upphandlin­gar.

Om inte parterna hade kommit överens hade lokalvårda­re på tågoch tunnelbana­n i Stockholm tagits ut i strejk i morgon (fredag). Den 16 maj hade det varit lokförarna på SJ Götalandst­åg tur och några dagar senare, den 19 maj, hade tågvärdar på tågoperatö­ren Transdev i Malmö påverkats av strejken.

För Hallands del hade tågtrafike­n på Viskadalsb­anan samt de två tågturer på Västkustba­nan som körs av Västtågen drabbats av konflikten.

Avtalet berör medlemmar. cirka 10 000

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden