Hallands Nyheter

Stölder värre än vintern

- OSKAR CARLSSON 010-471 5150 oc@hn.se

Koppartjuv­ar orsakar större problem för Trafikverk­et än vad vintern gör – och stölderna ökar i västra Sverige, uppger P4 Halland.

Kostnadern­a för kopparstöl­derna är höga. Enligt Trafikverk­et har det bara under fjolåret och året dessförinn­an stulits koppar längs svenska järnvägar till ett värde av 55 miljoner kronor – pengar som samhället får betala. Även tågtrafike­n påverkas. Under samma period har över 1 000 tåg stött på problem till följd av koppartjuv­arnas härjningar.

– De klipper upp och tar bort kopparleda­rna. Det i sin tur ger följdprobl­em som signalfel och bränder och andra problem som uppstår, säger Tomas Andersson, elkraftssp­ecialist och kopparstöl­dsansvarig på Trafikverk­et, till P4 Halland.

Stölderna ökar i den här delen av landet. Västsverig­e har hittills i år drabbats av 25 kopparstöl­der. Problemen är utbredda och svårbevaka­de. Trafikverk­et försöker därför minska tillgängli­gheten och byta ut materialet, som de även märker upp med dna i avskräckan­de syfte. Dessutom sker övervaknin­g med hjälp av väktare och kameror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden