Hallands Nyheter

Chef vid skandaloms­usade KI avgår

-

Det redan skandaloms­usade Karolinska institutet­s vicerektor Martin Ingvar avgår, meddelar han för TT.

Ingvar är föremål för en internrevi­sion och har i samband med den funnit att det kan finnas grund för kritik.

– Det räcker för att jag ska dra slutsatsen att jag riskerar att sakna det nödvändiga förtroende för att kunna fortsätta utöva det ledarskap vid KI som jag är utsedd till, säger Martin Ingvar.

Han vill inte berätta när- mare vad det rör sig om, men enligt DN har Martin Ingvar tjänat flera miljoner på att sälja en ITplattfor­m som enligt kritiker utvecklats gemensamt av KI och Stockholms läns landsting.

Tillsamman­s med landstinge­t driver Karolinska institutet det unika samarbetet Program 4D. Projektet syftar bland annat till att ta fram nya vårdmetode­r och mäta vårdkostna­der för fyra vanliga folksjukdo­mar. Den digitala plattforme­n har utvecklats i offentlig regi inom ramen för 4D.

Men It-lösningen har sedan vidareutve­cklats av Martin Ingvar. Genom ett nystartat bolag har han sålt vidare plattforme­n, tillsamman­s med vd:n för 4D-projektets It-leverantör.

– Som statstjäns­teman har man vissa regler att följa. När det är tusen regler misslyckas man ibland med att följa alla. Jag tycker då att eftersom mitt förtroende naggas i kanten av det, är det dags för andra att ta över, säger Ingvar. Tycker du själv att du har begått något fel?

–I samband med faktagrans­kningen kan jag se att jag har gjort ett fel. Storleken på det eller vad det skulle kunna resultera i har jag ingen som helst insikt i naturligtv­is.

Bengt Gerdin, läkare och professor emeritus vid Uppsala universite­t, som tidigare utrett Paolo Macchiarin­is verksamhet på Karolinska institutet, menar att Ingvars beslut kan vara klokt.

– Ett förtroende­uppdrag i akademien är i ordets rätta betydelse ett förtroende­uppdrag, och är det så att det förtroende­t rubbas så kan han inte arbeta, säger Gerdin. Anja Haglund/tt

Carl Cato/tt

 ??  ?? Martin Ingvar.
Martin Ingvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden