Hallands Nyheter

Heta smaker från södern

STARKT: SALSATILLV­ERKNING I TVÅÅKER Tvååkersbo­rna Inge Andersson, Per-anders Rolofsson och Lars Glendell håller grytorna kokande. De vill revolution­era dina tacokvälla­r och göra Tvååker hett året runt. Det är nämligen där både odling av chili och produkt

- CHRISTIAN LUNDGREN redaktione­n@hn.se

”Den största missuppfat­tningen av chili är att det bara ska vara starkt”

Vi har inte mer än hälsat innan HN:S reporter snabbt leds in av Inge och Lars och blir hänvisad till en stol. På ett bord står ett batteri av salsaprodu­kter.

Saknas vid mitt besök gör Per-anders Rolofsson. Dessa tre herrar har mycket tydliga roller i företaget Señor Habanero’s maskineri. Inge är kocken eller ’kemisten’ som han kallas. Lars är grafikern och Per-anders kommer med alla idéer om vad som ska kokas ihop.

– Smaka på den här!

INGE STRÄCKER FRAM en tesked. Jag har kastats direkt in i hetluften, bokstavlig­t talat. Jag åker på en käftsmäll, går ner för räkning. Inge fortsätter: – Ja den är för riktiga brottare. Utan att kunna kommunicer­a i ord ber jag om ett glas vatten, men innan jag får det serverat märker jag att det är en sofistiker­ad käftsmäll som utdelats. Det tonar plötsligt upp smaker i munnen, den var inte bara stark utan mer som en explosion med finess. Det finns nyanser i detta regisserad­e kaos.

JAG TITTAR PÅ burken; Salsa Bizarro-’Inferno in a jar’. Inge utvecklar: –Den största missuppfat­tningen av chili är att det bara ska vara starkt. Vi använder oss av dess naturliga kraft men sätter den i balans med andra ingrediens­er och tillsamman­s skapas något nytt.

–Styrkan har aldrig varit själva poängen fortsätter Lars. Det är mer viktigt med smakerna.

Lars sträcker fram en tesked grön salsa.

Den är snällare och smakar inte som något annat jag tidigare smakat, jag applåderar inombords.

–Det är den du ska ha på dina tacos, berättar Lars. Hur går det till när en ny sås framställs?

– Det är oftast Per-anders, som för övrigt ständigt går omkring och tänker på salsa. Han kan ringa mig och säga: Inge, jag vill ha en grön salsa. Då får jag fundera vilka ingrediens­er man skulle kunna använda, vilken världsdel man mentalt borde resa till. Sedan börjar jag koka medan Lars har idéer om namn och layout-biten, berättar Inge Andersson

– För mig handlar det om inspiratio­n. Musik hör i hop med matlagning­en. Vi har en tydlig bild över varje produkts härkomst så att säga. Hur föddes idén till Señor Habanero. Varför kände ni ett behov av att verkligen odla och framställa egen salsa?

Inge lutar sig fram: – För att utbudet är så torftigt. Ingen nyans i smakerna.

– Det var Per-anders och jag som satt och sänkte några öl en kväll. Vi lyssnade på kambodjans­k 60-tals musik, blev allmänt ’inspirerad­e’ och under den kvällen bestämde vi oss.

Okej, så ni odlade ett par krukor..?

– Vi började med 60 hinkar, framställd­e några såser och sedan stod vi och sålde dem på en lokal matmarknad. Det blev omedelbar succé.

Är det inte problemati­skt att odla chili här med tanke på vårt nordliga klimat?

– Nej vi har odlat utomhus. Du behöver inte ens ett växthus. Ett soligt skyddat läge räcker. De behöver en dos kärlek och omsorg men är annars en mycket tacksam planta att odla.

– Vi börjar med att lägga fröna i blöt i ett dygn sedan sår vi i små krukor. Därefter tar det 10-30 dagar innan plantan kommer upp.

 ?? Bild: ROBERTH FREDRIKSSO­N ?? TACKSAM PLANTA. ”Ett soligt skyddat läge räcker, chiliplant­an är mycket tacksam att odla”, säger Inge Andersson. Här tillsamman­s med kollegan Per-anders Rolofsson.
Bild: ROBERTH FREDRIKSSO­N TACKSAM PLANTA. ”Ett soligt skyddat läge räcker, chiliplant­an är mycket tacksam att odla”, säger Inge Andersson. Här tillsamman­s med kollegan Per-anders Rolofsson.
 ?? Bild: ROBERTH FREDRIKSSO­N ?? HETA KILLAR. Per-anders Rolofsson, Inge Andersson, och Lars Glendell i Tvååker odlar sin egen chili som de förvandlar till het tacosås eller salsa.
Bild: ROBERTH FREDRIKSSO­N HETA KILLAR. Per-anders Rolofsson, Inge Andersson, och Lars Glendell i Tvååker odlar sin egen chili som de förvandlar till het tacosås eller salsa.
 ?? Bild: ROBERTH FREDRIKSSO­N ?? FULLT BORD. Inge, Per-anders och Lars tillverkar mängder av salsaprodu­kter.
Bild: ROBERTH FREDRIKSSO­N FULLT BORD. Inge, Per-anders och Lars tillverkar mängder av salsaprodu­kter.
 ??  ?? INGE ANDERSSON
INGE ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden