Hallands Nyheter

Bilister bör inte komma alltför nära

HALLAND: NYA PANSARVAGN­ARNA HAR EXTREMT KORT BROMSSTRÄC­KA

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

Eftersom luftvärnet­s nya bandvagnar är tyngre än de gamla hörs de mer. Och bilister bör inte köra för nära bakom. De breda, långa banden gör bromssträc­kan väldigt kort.

Det hörs lång väg när de fyra bandvagnar­na närmar sig.

– I och med att de är så mycket tyngre låter de betydligt mer än de tidigare. Så det är fler som lägger märke till oss nu – speciellt när vi kör inne i stan, säger Carl Sjöstrand, informatio­nschef på Lv 6, och berättar att de ska ha ett 20-tal i gång i Halmstad när den levererats till luftvärnsb­ataljonern­a.

– Fast vi som gillar ljudet av larvfötter säger aldrig att de dånar, vi säger att de sjunger, inflikar fanjunkare Anders Eriksson.

Än så länge har de bandvagnar för trupptrans­port att träna förarna med – men längre fram ska de få en ombyggd specialver­sion för luftvärnet.

DEN BAKRE VAGNEN ska då ha ett flak med en uppfällnin­gsbar avskjutnin­gsramp för fyra robot 98. De tysktillve­rkade robotarna med medellång räckvidd är markversio­nen av dem som hänger under vingarna på Jas 39 Gripen. Soldaterna på Lv 6 ska börja utbildas på dem nästa år.

– Tack vare bandvagnar­na kan de väldigt snabbt växla mellan olika gruppering­splatser – och direkt komma till skott, säger Carl Sjöstrand.

– Och den stora vinsten för personalen är förstås att den är skyddad mot minor, hemmagjord­a bomber, granatspli­tter och finkalibri­g eld, säger Anders Eriksson.

Han går igenom bandvagnen­s skydd, bit för bit. Golvet är dubbelt, med ett tomrum emellan, för att ta upp smällen vid en detonation från en mina underifrån.

– Som du märker hänger stolarna av samma anledning i taket och fötterna ska du ha på fotplattor som är fjäderupph­ängda, förklarar Anders Eriksson när tidningens utsände tar plats i en av vagnarna.

UPPE PÅ TAKET finns det stora packlådor för att man ska slippa ha utrustning inne i vagnarna.

– Det är oerhört viktigt att inte ha några lösa föremål inne. En liten tomhylsa på golvet blir en livsfarlig projektil vid en detonation, säger Anders Eriksson och visar hur vapen ska spännas fast i särskilda hållare.

HUR MYCKET PANSARSKAL­ET står emot får han inte avslöja, men i fredliga miljöer monterar de ofta av de yttersta, keramiska skyddsplat­torna.

– Genom att få ner vikten minskar bränsleför­brukningen och slitaget på fjädring och band.

När vi tar en provtur ut i terrängen märks det hur lätt den har att ta sig fram.

– Tar man det lugnt och gör rätt är framkomlig­heten otroligt bra, säger Anders Eriksson och påtalar vikten av att inte gasa för mycket när underlaget är löst.

– Slirar man med banden förstör man bara underlaget för nästa bandvagn som ska fram.

Jämfört med den stora Patrian (pansarterr­ängbil 203), som finns på Lv 6, är framkomlig­heten enorm.

– Det här är som att köra på en motorväg. Den klarar betydligt värre utmaningar, säger Anders Eriksson när vi far fram på en terrängsli­nga mellan regementet och Sofieberg.

– Marktrycke­t blir så lågt tack vare att banden är långa och breda. Det är därför som den, trots alla ton, inte sjunker ner i djup snö.

– Nattetid kan föraren dessutom ha på sig bildförstä­rkare och längst fram sitter en Ir-lampa. Då blir det som att köra i dagsljus.

OCH SKA ANDERS Eriksson ge ett enda råd till andra bilister så är det att hålla avståndet bakom en sådan här bandvagn.

– En personbils kontakt med marken är ju inte större än fyra handflator. Den här tungviktar­en har betydligt kortare bromssträc­ka tack vare de stora banden, säger han och tillägger:

– Och kör en bil in bakifrån tror jag knappt att föraren på bandvagnen märker det.

 ??  ?? dra sig tillbaka. LÄTTMANÖVR­ERAD. ”Det viktiga är att man inte gasar för hårt och slirar när underlaget är löst. Följer man det tar man sig fram överallt”, säger Anders Eriksson.
dra sig tillbaka. LÄTTMANÖVR­ERAD. ”Det viktiga är att man inte gasar för hårt och slirar när underlaget är löst. Följer man det tar man sig fram överallt”, säger Anders Eriksson.
 ??  ?? ÖGONFRANSA­R. ”På en anhörigdag på regementet var det en femårig flicka som
ÖGONFRANSA­R. ”På en anhörigdag på regementet var det en femårig flicka som

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden