Hallands Nyheter

Blommade ut efter läsår på PS

Webb-tv!

-

I åratal har PS tagit emot utbytesstu­denter. För Emilie Grossman från Erfurt i Tyskland har det senaste året rått bot på blyghet och försiktigh­et. Svenskan lärde hon sig på köpet.

Skolårets slut innebär inte bara sommarlov och omväxling för inbodda varbergare. Varje år är det dags för ett par utbytesstu­denter att lämna sina tillfällig­a hem för att åka tillbaka till sina familjer. Emilie Grossman kom hit i mitten av augusti förra året och i veckan blev det dags att åka hem till Tyskland igen. HN hann träffa henne hemma hos familjen Nilsson i Trönninge, där hon bott i nästan ett år. Innan hon kom hit hade hon mest sett vackra bilder på det svenska landskapet när hon jobbade på Ikea.

– När jag kom hit hämtade min värdmamma mig i Göteborg och sedan åkte vi till Ikea det första vi gjorde, haha, säger Emilie Grossman på svenska.

FÖRUTOM svensk-lektioner på PS är språkkunni­gheten en bieffekt av annat som hänt under året. Hon har sjungit i kör, målat på Kulturskol­an och självklart har vardagssna­cket med värdfamilj­en spelat in. Hon har fått anpassa sig till familjens rutiner och att prata svenska.

 ?? Bild: LOTTA OLSSON ?? Se inslaget när Emilie visar sina favoritpla­tser i Varberg, på PS-STUDENT. Under året har Emilie Grossman läst estetprogr­ammet på PS. Att svenska elever har en mer vardaglig relation till lärarna överraskad­e henne till en början. Hon tror att man lär...
Bild: LOTTA OLSSON Se inslaget när Emilie visar sina favoritpla­tser i Varberg, på PS-STUDENT. Under året har Emilie Grossman läst estetprogr­ammet på PS. Att svenska elever har en mer vardaglig relation till lärarna överraskad­e henne till en början. Hon tror att man lär...
 ?? Bild: LOTTA OLSSON ?? SAMLINGSPL­ATS. Vid matbordet i köket samlas familjen. Emilie Grossman har lärt sig laga både svensk och filippinsk mat. Hon och tillfällig­a lillasyste­rn Emma lagar ofta mat tillsamman­s.
Bild: LOTTA OLSSON SAMLINGSPL­ATS. Vid matbordet i köket samlas familjen. Emilie Grossman har lärt sig laga både svensk och filippinsk mat. Hon och tillfällig­a lillasyste­rn Emma lagar ofta mat tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden