Hallands Nyheter

Fakta:

Dubrovnik

-

* Intresset för Kroatien ökar kraftigt. Inte så konstigt då den Adriatiska kusten är så sagolikt vacker med karga berg, skimrande klart hav och ett pärlband av öar. Och allra vackrast är turistmagn­eten Dubrovnik.

* Valuta

1 kuna (Kn) = 1,38 kronor.

* Prisnivå

Prisnivån i Kroatien är cirka 60 procent av den svenska, men hotelloch restaurang­priserna i Dubrovnik är mycket högre än genomsnitt­et i landet och bara aningen under svensk nivå.

* Säsong

Badsäsonge­n är lika med högsäsong och sträcker sig mellan april och oktober. Under lågsäsong är en del stängt, men långt färre turister gör att Gamla stan kommer mer till sin rätt. Vintern är mild med en del regn, medan sommaren är het och oftast regnfri.

* Resa hit

Flera arrangörer har charter men det finns även reguljärfl­yg. Det finns dessutom en rad mindre resebyråer som har Dubrovnik i sitt utbud. Många turister kommer hit under en kryssning i Adriatiska havet. SAS och Norwegian flyger direkt från Sverige under högsäsong, medan det krävs två flygbyten i lågsäsong.

Ta sig runt

I staden innanför murarna är det gå som gäller. Många turister bor på de hotelltäta halvöarna Lapad och Babin Kuk och dit finns bra förbindels­er med stadsbuss, alternativ­t taxi.

* Äta ute

– Restaurang Posat har ett fint urval fisk och skaldjur och vy över Pileporten. Servicen är på topp, liksom priserna. www.posat-dubrovnik.com – Tavulin Bistro Njut av ostron till förrätt och läckra fisk- och kötträtter i dalmatisk (det vill säga Italieninf­luerad) stil. www.tavulin.com/ – Nautika Dubrovniks mest berömda restaurang ligger vid Pile-porten och har en terrass med storlagen vy. www.nautikares­taurant.com – Dolce Vita Gör stans bästa glass. Två jättekulor för 25 kronor. – D’vino En skön vinbar i en mysig gränd. Har massor av kroatiska viner på glas. www.dvino.net

* Läs mer

Kroatiska turistbyrå­ns hemsida: croatia.hr/sv-se/ Dubrovniks officiella turismhems­ida: www.tzdubrovni­k.hr/lang/en/

 ??  ?? MATRAST. Dags för läckra skaldjur på restaurang Posat.
MATRAST. Dags för läckra skaldjur på restaurang Posat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden