Hallands Nyheter

Rätten i Arbogafall­et: Båda åtalade är skyldiga till mord

- Carl Cato/tt

42-åriga Johanna Möller är skyldig till mord och mordförsök på sina föräldrar i en sommarstug­a utanför Arboga. Hon har också anstiftat till mord på sin make, anser Västmanlan­ds tingsrätt.

Rätten anser också att hennes ex-pojkvän Mohammad Rajabi är skyldig till mordet på fadern.

Johanna Möller anses vara skyldig till mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma i en sommarstug­a utanför Arboga förra sommaren, enligt Västmanlan­ds tingsrätt. Rätten anser också att hon gjort sig skyldig till anstiftan till mord på sin make, som hittades död i vattnet vid stugan sommaren dessförinn­an.

Ex-pojkvännen Mohammad Rajabi har erkänt mordet och mordförsök­et på föräldrarn­a.

Beslutet i tingsrätte­n är inte en dom, utan underlag till ett beslut om att de åtalade ska genomgå rättspsyki­atriska undersökni­ngar. Rättsexper­ten Sven-erik Alhem säger dock att beskedet från tingsrätte­n väger tungt.

– I princip kan man säga att skuldfråga­n är avgjord. Nu är det påföljdsfr­ågan som gäller.

Jessica Wenna är en av de två åklagare som har lett åtalet mot Möller. Hon är mer försiktig i sin värdering av rättens beslut. Hon konstatera­r att tingsrätte­n för det aktuella beslutet bara hade att ta ställning till om bevisninge­n i målet var trovärdig, medan det krävs att det är ställt utom rimligt tvivel att de åtalade är skyldiga för att de också ska dömas.

– Men de skriver att bevisninge­n är övertygand­e och det är ju en stark skrivelse, säger hon.

Johanna Möllers försvarare, advokat Amanda Hikes, vill vänta på domen innan hon kommentera­r tingsrätte­ns beslut, men hon poängterar att Johanna Möller genom hela processen har sagt sig vara oskyldig.

– Min klient har hela tiden förnekat varje inblandnin­g och hon håller inte med om att det övertygand­e bevisning, säger hon.

Flera experter som TT har talat med anser att bevisninge­n i det ärende som gäller mord och mordförsök på Möllers föräldrar är god, medan omständigh­eterna kring makens död fortfarand­e inte är helt utredda.

De rättpsykia­triska undersökni­ngarna väntas ta runt fyra veckor. Först därefter kan tingsrätte­n meddela domar och eventuella påföljder.

 ?? FOTO: VILHELM STOKSTAD/TT ?? 42-åriga Johanna Möller.
FOTO: VILHELM STOKSTAD/TT 42-åriga Johanna Möller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden