Hallands Nyheter

Froome ny ledare i Touren

- TT

Italienare­n Fabio Aru var snabbast i klättringe­n i östra Frankrike när Tour de France rullade vidare efter tisdagens kraschkaos. Britten Chris Froome är ny totalledar­e efter en tredje plats i den femte etappen över 160,5 kilometer.

Den allvarliga kraschen på upploppet i tisdagens fjärde etapp satte definitiva spår inför fortsättni­ngen.

Slovakiske världsmäst­aren Peter Sagan kastades ut ur tävlingen efter att ha satt ut en armbåge på britten Mark Cavendish.

Cavendish brakade in i staketet vid målet i Vittel, spräckte skulderbla­det, och har tvingats avbryta den 104:e upplagan av cykelsport­ens prestigefy­llda stortävlin­g.

ONSDAGENS FEMTE ETAPP, den första ordentliga klättringe­n, från Vittel till La Planche des Belles Filles i östra Frankrike var jämn fram till att de återstod 2,4 av de 160,5 kilometern­a.

Då ryckte den italienske mästaren Fabio Aru, som kör för kazakiska stallet Astana. 27-åringen, som för två år sedan vann Spanien runt, höll avståndet till tätklungan och korsade mållinjen i ensamt majestät på tiden 3.33.06.

TVÅA, 16 SEKUNDER bakom, var irländaren Daniel Marin och trea var den trefaldige Tour de France-mästaren Chris Froome från Storbritan­nien, 20 sekunder efter Aru som blev den förste italienska etappsegra­ren på två år.

Froome, som vunnit touren de två senaste åren, är därmed ny totalledar­e i årets tävling då hans landsman och lagkamrat i Sky-stallet, Geraint Thomas, gått i mål som tia, 40 sekunder efter etappsegra­ren. Thomas är nu på andra plats, tolv sekunder bakom Froome, i sammandrag­et.

På torsdagen körs etapp 6 av 21: 216 kilometer från Vesoul till Troyes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden