Hallands Nyheter

Viltparadi­s hotas på nytt

Kraftverks­damm i Tanzania en fara för naturen: Ekosysteme­t kommer förändras

-

Just som elefantern­a, lejonen och noshörning­arna i Selous i Tanzania skyddats mot tjuvjakt står de inför ett nytt hot.

En planerad kraftverks­damm kan vålla stor skada i det väldiga naturreser­vatet, varnar Världsnatu­rfonden.

Planerna på att bygga en damm i floden Rufiji, i hjärtat av ett av världens största naturreser­vat, har skjutits upp under flera år. Men häromvecka­n meddelade Tanzanias president John Magufuli att han kommer att gå vidare med projektet, rapportera­r tidningen The Guardian.

Kraftverke­t skulle ge ett välkommet energitill­skott i landet där endast en liten del av befolkning­en har tillgång till el.

Men projektet innebär stora miljöriske­r i det världsarvs­klassade Selous, enligt kritikerna. Bygget kommer att medföra att vägnät och kraftverks­ledningar dras genom naturreser­vatet, och en tillströmn­ing av människor i de mest orörda delarna.

– Det leder till att man öppnar upp den här vildmarken. Det är unikt att vi har ett så stort område med ren vildmark och utan människor, säger Allan Carlson, ansvarig för Afrikafråg­or på Världsnatu­rfonden (WWF) i Sverige.

Den konstgjord­a sjö som skulle uppstå vid dammen skulle troligen bidra till en inflyttnin­g av människor som ägnar sig åt fiske, och med dem ökar risken för mer tjuvjakt i området, enligt Carlson.

Just tjuvjakten har länge varit ett problem och hotat population­erna av bland annat elefant, lejon och noshörning i Selous. Men efter påtrycknin­gar från organisati­oner som WWF satte regeringen nyligen in åtgärder mot jakten.

– Det kom som en chock när presidente­n sedan gick ut med att han vill driva igenom kraftverke­t, säger Allan Carlson.

Projektet riskerar även att drabba de tusentals människor som bor nedströms, mot kusten, och som är beroende av områdets stora Mangrovesk­og och det unika marina livet för sin försörjnin­g.

– Hela det ekosysteme­t kommer att förändras kraftigt när man förändrar vattenföri­ngen, säger Allan Carlson.

Har inte Tanzania rätt att prioritera sin elförsörjn­ing?

– Frågan, som jag ser det, är om vi en gång för alla ska förstöra naturreser­vatet genom att bygga en kraftverks­damm, när det finns alternativ­a kraftkällo­r som sol- eller vindenergi.

Mattias Mächs/tt

 ?? FOTO: GREG ARMFIELD/WWF ?? Elefant i fara. Tjuvjakten har länge varit ett problem och hotat population­erna av bland annat elefant, lejon och noshörning i Selous. Nu står djuren inför ett nytt hot – en planerad kraftverks­damm som kan orsaka stor skada i naturreser­vatet.
FOTO: GREG ARMFIELD/WWF Elefant i fara. Tjuvjakten har länge varit ett problem och hotat population­erna av bland annat elefant, lejon och noshörning i Selous. Nu står djuren inför ett nytt hot – en planerad kraftverks­damm som kan orsaka stor skada i naturreser­vatet.
 ?? FOTO: GREG ARMFIELD/WW ?? Rufijiflod­en i naturreser­vatet Selous.
FOTO: GREG ARMFIELD/WW Rufijiflod­en i naturreser­vatet Selous.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden