Hallands Nyheter

”Måste börja titta på lagändring­ar”

Båtmotorst­ölderna ökar: Föra ut stöldgods inte olagligt

-

Stölder av båtmotorer har ökat kraftigt under första halvåret. Nu höjs röster för lagändring­ar så att tull och polis enklare kan kontroller­a misstänkta fordon på väg ut ur landet.

Under fjolåret stals båtmotorer till ett värde av omkring 200 miljoner i landet. I år ser den siffran ut att öka kraftigt. Under första kvartalet polisanmäl­des över 50 procent fler stölder än under motsvarand­e period 2016 enligt statistik från Brottsföre­byggande rådet. För första halvåret är ökningen drygt 20 procent.

– Vi ser att stölderna i mycket större utsträckni­ng sker från vinterförv­aringar. Väldigt många har skett där man gått in och plockat från förvarings­platser och vi tror att det handlar om nya gruppering­ar som rör sig i områdena, säger Åsa Sönnerby, kommunikat­ör vid branschorg­anisatione­n Larmtjänst.

Enligt deras beräkninga­r försvinner minst 70 procent av stöldgodse­t utomlands. Misstankar­na har i första hand riktats mot Östeuropa dit ligorna lätt kan ta sig med färja. Nu efterlyser bland annat försäkring­sbolaget Svedea åtgärder för att komma till rätta med problemet.

– I dag är det inte olagligt att föra ut stöldgods. Det måste ändras. Det här handlar om slipade personer som kommer till färjorna och vet hur man ska agera, säger Göran Södergren, produktche­f vid försäkring­sbolaget som tillsamman­s med bland annat båtorganis­ationer och representa­nter från tulllen uppvaktat riksdagens båtgrupp för att diskutera frågan.

Han får också medhåll av Rino Carlsson, nationell samordnare för båtrelater­ade stölder vid Sjöpolisen.

– Min personliga uppfattnin­g är att vi måste börja titta lite på lagändring­ar. Det skulle exempelvis finnas möjlighet att undersöka fordon utan att man måste ha väldigt konkreta misstankar om brott, säger Rino Carlsson.

– Tidigare skedde stölderna i samband med sjösättnin­g, nu har det handlat mer om när båtarna är på land, till exempel för vinterförv­aring. Polisregio­nerna i Stockholm och Väst har drabbats hårdast av stölderna hittills i år, 47 respektive 67 procents ökning. I övriga delar av landet har stölderna minskat något eller ligger i paritet med fjolåret. –De nya gruppering­arna av ligor har siktat in sig på storstadso­mrådena. Det är uppenbart, säger Åsa Sönnerby.

Polisen arbetar också vidare med ”marin grannsamve­rkan” som, liksom grannsamve­rkan på land, bygger på att medlemmarn­a ser till varandras båtar och är uppmärksam­ma på personer som rör sig i området.

–Vi vill försöka få i gång så många grupper som möjligt innan hösten. Det gäller att ta höjd för det ”stöldrace” som brukar komma i gång från skolstarte­n och en tid framöver, säger Rino Carlsson.

Urban Tjernberg/tt

 ?? Källa: Brå TT Nyhetsbyrå­n ??
Källa: Brå TT Nyhetsbyrå­n
 ??  ?? Rino Carlsson.
Rino Carlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden