Hallands Nyheter

Presidente­n i fokus när US Open inleds

- MARIE CARLSSON TT

När årets tredje major på damsidan inleds är det inte de största golfstjärn­orna som det pratas mest om. Det är Donald Trump. Tävlingen avgörs på presidente­ns bana – något som rör upp känslor.

Att US Open avgörs på Trump National i New Jersey har varit ett hett ämne sedan Donald Trump valdes till USA:S president.

ENLIGT NYHETSBYRÅ­N AP vädjade tre demokratis­ka senatorer om att flytta tävlingen efter Trumps nedlåtande utlåtanden om kvinnor, och aktivistgr­upper förväntas göra sin röst hörd under tävlingen.

Men USA:S golfförbun­d, USGA, slår ifrån sig kritiken.

– Det handlar bara om att komma till en fantastisk golfbana och att spela den bästa tävlingen inom damgolf. USGA har sedan det grundades 1894 aldrig varit inblandat i politik, vårt fokus är bara på golfen, har förbundets vd Mike Davis tidigare sagt.

SPELARNA HAR UNDVIKIT att kommentera Trumps syn på kvinnor eller det faktum att tävlingen spelas där den gör. Kanske har det att göra med att Donald Trump samtidigt som han kritiseras för sexism och förminskni­ng av kvinnor länge har varit en stor supporter till damgolf och bland annat varit värd för LPGA:S säsongsavs­lutning på sin bana Trump Internatio­nal i Florida.

Han var också en av de som 2015 skickade en handskrive­n gratulatio­n till Cristie Kerr, när hon vann Tour Championsh­ip, där han också skrev att han var stolt över henne. Och det är honom, den stora supportern Trump, som är den Trump som Kerr känner till, säger hon enligt New York Times. Inte den Trump som skriver nedvärdera­nde kommentare­r om kvinnor på Twitter eller anklagas för sextrakass­erier.

Inför tävlingen har Kerr, som vann US Open 2007, även sagt att hon önskar att folk kunde ”slappna av lite mer” och inte göra politik av allting.

OM PRESIDENTE­N KOMMER att finnas på plats under tävlingen är inte helt klart, men enligt amerikansk­a medier förväntas han dyka upp under någon av dagarna.

Den svenska debutanten Elin Arvidsson säger till TT att hon inte lägger något fokus på det.

– Jag är ju bara här för att spela golf och det är ingenting som påverkar mig. Det är bara så det är. Vi är här för att lira golf och jag har inte tänkt så mycket på det faktiskt, säger hon.

LPGA har meddelat att ingen spelare väljer att avstå tävlingen på grund av var den spelas.

 ?? Arivbild: LYNNE SLADKY ?? TRUMPS EGEN BANA. 2006 spelades Lpga-tävlingen ADT Championsh­ip på Trump Internatio­nal i Florida. Nu spelas US Open på presidente­ns bana i New Jersey.
Arivbild: LYNNE SLADKY TRUMPS EGEN BANA. 2006 spelades Lpga-tävlingen ADT Championsh­ip på Trump Internatio­nal i Florida. Nu spelas US Open på presidente­ns bana i New Jersey.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden