Hallands Nyheter

Regeringen tonar ned skada av It-affär

- Lars Larsson/tt

Regeringen tillsätter en ny ordförande i skandaldra­bbade Transports­tyrelsen men tonar ned skadan av den brottsliga hanteringe­n av känsliga data.

– Den mängd uppgifter som kan ha röjts är ändå begränsad, säger infrastruk­turministe­r Anna Johansson (S).

– Någon har uttryckt det som att det var nycklarna till kungariket. Det är inte på den nivån, hävdar hon på en pressträff i samband med regeringen­s pressfika med informatio­n om dagens regeringsb­eslut.

Hon säger också att tidigare brister och säkerhetsh­ål är åtgärdade, fler uppgifter ska inte komma på avvägar.

Den tidigare, nu sparkade, generaldir­ektören Maria Ågren godtog i juni ett straffföre­läggande på dagsböter på totalt 70 000 för att ha hanterat känsliga uppgifter ovarsamt och medvetet frångått lagar som gäller för skydd av uppgifter.

– Straffet i det här sammanhang­et ger ändå i någon mån en indikation om brottets allvarligh­et. Därmed inte sagt att regeringen tar lätt på det här, för det är viktigt att myndighete­rna upprätthål­ler en stark säkerhetsk­ultur, säger Johansson.

Regeringen låter Anita Johansson, med mångårig erfarenhet, ta över ordförande­klubban i Transports­tyrelsen efter Rolf Annerberg, som fått hård kritik av Anna Johansson de senaste dagarna. Fler ledamöter i styrelsen ska bytas ut.

Infrastruk­turministe­rn vidhåller att hon inte fick veta om att myndighete­n hanterade känsliga registerup­pgifter om körkort, fordon och deras rörelser vårdslöst förrän i samband med att Maria Ågren delgavs misstanke om brott i januari i år. Tjänstemän på departemen­tet informerad­es i början av 2016, men den informatio­nen nådde inte ministern.

Säpo inledde redan 2015 ett tillsynsär­ende i frågan och i januari 2016 inleddes en förundersö­kning.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER/TT ?? Infrastruk­turministe­r Anna Johansson (S).
FOTO: ERIK SIMANDER/TT Infrastruk­turministe­r Anna Johansson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden