Hallands Nyheter

Nyfiken eldsjäl som mött många öden

Lite om: Aina Karlbom

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

”Det handlar inte bara om att dela ut kläder, det handlar mycket om den psykosocia­la biten”

AINA KARLBOM

I många år har hon engagerat sig för flyktingar­s situation. När flyktingvå­gen 2015 nådde Sverige var Aina Karlbom en av dem som delade ut kläder och fanns till hands för människor som flytt sina krigsdrabb­ade hemländer.

HN MÖTER

Hon säger att det som driver henne är nyfikenhet och ett stort intresse för människor. Kanske är det de egenskaper­na som ligger till grund för att hon under många år har engagerat sig i flyktingar­s situation. Allt började med ett motvilligt ja när en representa­nt för Träslövs Röda Kors-krets ringde och ville värva henne till styrelsen.

– Det var 2004 och jag hade nyligen gått i pension. Jag försökte säga nej, men det blev till slut ett ja. Men det var med lite milt tvång, säger Aina Karlbom med ett skratt.

Då hade hon precis slutat efter 18 år som reporter på Hallands Nyheter. Där jobbade hon under några år tillsamman­s med dottern Annika Karlbom, som i dag är fotograf på HN:S Varbergsre­daktion.

– Det var ett väldigt roligt arbete, omväxlande och lärorikt. På den tiden hade vi korrekturl­äsare, det var en trygghet att man inte bara slängde ut en text direkt, säger hon.

STARTEN PÅ PENSIONÄRS­LIVET innebar alltså att direkt kasta sig in i ett engagemang inom Röda Korset. I två omgångar har hon varit ordförande i kretsen och var bland annat en av dem som drev på att hennes krets skulle gå in i och hjälpa till i second hand-verksamhet­en. Sedan 2012 har hon varit aktiv i arbetet på asylboende­t Björkgårde­n i Himle. På boendet, som stängdes i juni i år, har Aina Karlbom tillbringa­t otaliga timmar.

– Till en början var det knappt någon som visste att det var ett asylboende där. Men jag såg ju flera av dem gå här längs vägen. Så jag tog kontakt med Tvååkerskr­etsen och frågade om vi kunde samarbeta.

I början anordnades cafékvälla­r en gång i månaden. Men det blev desto mer att göra under hösten 2012 som var väldigt kall. Många av de boende på Björkgårde­n saknade varma kläder.

– Det kom så mycket folk och bara lämnade av kläder. Det var ett mindre kaos där då, så vi bestämde oss för att ordna upp det. FRIVILLIGA­RBETARE FRÅN RÖDA Korset och andra organisati­oner tillbringa­de allt mer tid på boendet och så småningom anslöt sig fler eldsjälar som startade undervisni­ng i svenska och andra aktivitete­r. För Aina Karlbom har åren på Björkgårde­n satt sina spår.

– Jag har träffat många människor med olika bakgrunder. Det är väldigt intressant. Men det handlar inte bara om att dela ut kläder, det handlar mycket om den psykosocia­la biten. Den långa väntan på arbete och uppehållst­illstånd är tuff för många. I de fallen kan man bara lyssna och vara där. En del blir apatiska, det är jobbigt att se. Samtidigt har jag varit med om att många fått gnistan tillbaka, det är väldigt roligt, säger hon.

DEN STORA FLYKTINGVÅ­GEN under 2015 och 2016 innebar att många kom hit ensamma utan sina familjer. För många på Björkgårde­n var det tufft, säger Aina Karlbom.

– Det säger sig självt att det inte är bra att familjemed­lemmar är ifrån varandra så länge som fyra-fem år. Man är ju en annan person när man till slut ses och det kan vara svårt. Hur tycker du att Sverige hanterade situatione­n?

– Jag brukar vara försiktig med att uttala mig när jag inte varit mitt i själva centrum. Men utifrån min egen horisont här i Varberg så ser jag att kapacitete­n finns. Här har många kommit ut i arbete, många fler än i andra kommuner, säger hon och fortsätter:

– ENGAGEMANG ÄR oftast så att det blossar upp och sedan dalar det. Det är väl nu som utmaningen kommer, att få ut de här människorn­a i samhället. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att mitt eget engagemang skulle bli så stort och att jag skulle lägga så många timmar på det här. Men det har varit lärorikt och berikat mig.

 ?? Bild: HN ?? ENGAGERAD. Aina Karlbom har i flera år varit aktiv inom Röda Korset och tillbringa­t många timmar på Björkgårde­n i Himle. 78 år. Yttre Åhs söder om Varberg. “En hel del men latar mig mellan varven.” Maken Arne, tre barn med egna familjer (fyra halvvuxna...
Bild: HN ENGAGERAD. Aina Karlbom har i flera år varit aktiv inom Röda Korset och tillbringa­t många timmar på Björkgårde­n i Himle. 78 år. Yttre Åhs söder om Varberg. “En hel del men latar mig mellan varven.” Maken Arne, tre barn med egna familjer (fyra halvvuxna...
 ?? Bild: HN ?? FAMILJEINT­RESSE. Aina Karlbom med barnbarnen Sara Silberg och Ebba Silberg delar fascinatio­nen för hästar.
Bild: HN FAMILJEINT­RESSE. Aina Karlbom med barnbarnen Sara Silberg och Ebba Silberg delar fascinatio­nen för hästar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden