Hallands Nyheter

Kämpar för lönsamhete­n

Mikael Rydsten i Bua vill satsa på jobbet som fiskare men framtiden är osäker. – Vi får se. Det måste bära sig ekonomiskt för att jag ska kunna fortsätta, säger han.

- CAMILLA HENTSCHEL 010-471 50 10 camilla.hentschel@hn.se

Fiskaren Mikael Rydsten i Bua vill satsa på yrket men framtiden är osäker. ”Det måste bära sig ekonomiskt för att jag ska kunna fortsätta”.

Mikael Rydsten styr in sin båt i Bua hamn och lägger till vid kajen. Snabbt hoppar han i land och det tar inte många minuter innan han börjar lasta av nattens fångst, 130 kilo havskräfto­r. De läggs på is och körs in i kylrum och förvaras i hamnen i väntan på transporte­n som ska ta dem till Göteborg där de ska säljas på fiskauktio­nen.

– Först efter det vet jag hur mycket jag får betalt, förklarar Mikael Rydsten.

Han säger att det är svårt att veta i förväg, allt styrs av tillgång och efterfråga­n, han har fått allt mellan 50 och 350 kronor kilot. Klockan är fyra på eftermidda­gen och han har hållit igång sedan tretiden natt. Nu är han trött och vill komma hem och duscha och sedan lägga sig för att sova några timmar.

– Jag går ut klockan två inatt igen, säger han.

HN TRÄFFADE MIKAEL Rydsten för ett år sedan när han nyss hade köpt sin båt. Han hittade VG Saltvåg på Blocket och köpte henne därefter ganska omgående. Han är ensam ute på havet när han fiskar och har bara måsarna som sällskap. Väl iland följer de med och sitter länge och plockar fiskrens från näten som ligger upphalade på däck.

– De är här och hjälper mig att städa upp, säger han med ett leende.

Fisket har inte riktigt blivit som han har tänkt sig. Planen var att fiska i ett år och sedan utvärdera verksamhet­en. Ett husbygge kom emellan och han har inte varit ute lika mycket som han hade tänkt. Mikael Rydsten har fortfarand­e kvar sitt jobb på Ringhals.

Det är inte helt lätt att starta en verksamhet som fiskare. Det gäller

”Det är lite snårigt eftersom regelverke­t ändrar sig hela tiden”

att hålla reda på och följa reglerna som ska motarbeta utfiskning.

– Det är lite snårigt eftersom regelverke­t ändrar sig hela tiden. Är man som jag liten så klarar man inte det, säger Mikael Rydsten.

Från början fick han en kvot om 100 dagar att fiska på men det har nu ändrat sig till en viktkvot.

– Jag tycker att det är bättre nu. Det är friare. Förut fick jag ringa före och efter jag gick ut men det behöver jag inte nu.

HAN HAR OCKSÅ svårt att förstå logiken i landningss­kyldighete­n.

– När det gäller vissa arter måste vi ta iland även för små fiskar som inte går att sälja. Jag kan inte riktigt förstå nyttan med den regeln. Då är det väl mycket bättre att kasta tillbaka dem i havet så de åtminstone blir mat till krabborna, säger han.

Mikael Rydsten har fått ovärderlig hjälp av de mer erfarna fiskarna. De har lärt honom sådant som att kräftfiske­t blir bättre på grunda vatten när månen är uppe.

– Det är gammal kunskap och sådant som de vet av erfarenhet. Ibland undrar de varför jag frågor om vissa saker. För dem är det självklart men det är det inte för mig.

Idén har varit att styra sitt yrkesliv mer mot fiske när kärnkrafte­n på Ringhals fasas ut. Hur det går med det handlar också om att få det att gå ihop med privatlive­t.

– Familjen blir ju lite lidande när jag har två jobb.

MIKAEL RYDSTEN fiskare

 ??  ?? OMBORD. Mikael Rydsten bestämde sig för att bli fiskare. En dröm han haft länge.
OMBORD. Mikael Rydsten bestämde sig för att bli fiskare. En dröm han haft länge.
 ?? Bild: ALINE LESSNER ??
Bild: ALINE LESSNER
 ?? Bild: ALINE LESSNER ?? STÄDPATRUL­L. Måsarna rensar båten på fiskrester.
Bild: ALINE LESSNER STÄDPATRUL­L. Måsarna rensar båten på fiskrester.
 ?? Bild: ALINE LESSNER ?? KRÄFTOR. Nattens fångst gav 130 kilo kräftor.
Bild: ALINE LESSNER KRÄFTOR. Nattens fångst gav 130 kilo kräftor.
 ?? Bild: ALINE LESSNER ?? MOT HAMN. VG Saltvåg på väg in i hamnen i Bua efter en lyckad fisketur.
Bild: ALINE LESSNER MOT HAMN. VG Saltvåg på väg in i hamnen i Bua efter en lyckad fisketur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden