Hallands Nyheter

Falsk marknadsfö­ring retar turister

- MARIA HALDESTEN 010-471 53 70 maria.haldesten@hn.se

Vägen är smal. Jag krypkör fram bakom cyklistern­a. Kör till slut ut i vägrenen på högersidan för att säkert komma om. Att hålla avstånd är viktigt. Det här är alltså Hallands stolthet, den vackra ”cykelleden”. Jag är måttligt imponerad. Nog för att landskapet är vackert. Även en grå och blåsig dag som denna är utsikten över fälten och mot havet bedårande. Vyn väcker mersmak. Men det finns ett högst påtagligt problem.

– När det spöregnade igår och det kom massa bilar – även många med husvagnar – var det lite otäckt, säger den pigga pensionäre­n från Falun.

Hon har tagit tåget till Halland med sin väninna enkom för att ge sig ut på cykelsemes­ter längs den omskrivna Kattegattl­eden.

På sina ställen finns inte ens någon vägren. Vinglar ett barn till samtidigt som bilar passerar, kan otäcka olyckor uppstå.

DAMERNA ÄR FÖRVISSO lyriska över naturupple­velsen, det nyckfulla vädret och motvinden till trots. Men att de skulle samsas såpass mycket med bilar längs vägen var de inte beredda på.

– Det förstod vi först när vi hyrde cyklarna framme i Åsa, säger hon.

Och däri ligger en del av problemet. Kattegattl­eden kallas cykelled, men längs en hel del sträckor tvingas cykelturis­terna fortfarand­e ut i landsvägen. Det väcker berättigat missnöje. Benämninge­n ”nationell cykelled” uppfattas helt enkelt lite som falsk marknadsfö­ring.

Den barnfamilj som kanske har tagit sig ända från Tyskland – och inte förstått att lusläsa kartorna – kan känna sig lurad på konfekten. För barnsäker kan leden svårligen beskrivas som. På sina ställen finns inte ens någon vägren. Vinglar barnet till samtidigt som bilar passerar, kan otäcka olyckor uppstå. Att vingla till med en tungt packad cykel kan förresten vilken turist som helst göra.

TRAFIKSÄKE­RHETSASPEK­TEN TYCKS DOCK inte toppa agendan när turist- och destinatio­nsutveckla­re resonerar kring leden. Man pratar hellre exempelvis näringsliv­sutvecklin­g och marknadsfö­ring. Men så är ju även regeringen­s cykelstrat­egi, från i våras, tydlig: ”Sverige har förutsättn­ingar att kunna utveckla både turism- och rekreation­scyklingen ytterligar­e.”

Förra året gick startskott­et för projektet Affärsutve­ckling Kattegattl­eden inom ramen för Destinatio­n Hallands 2020. (vilket HN skriver om på nyhetsplat­s på sidan 14-15)

Att lokala företag får en skjuts för att bättre kunna ta tillvara de chanser som cykelturis­terna ger är förstås utmärkt. Och redan i dag skräddarsy­r företag, i samverkan med hotell, cykelpaket för den tyska marknaden. Sånt kan det bli mer av. Att det finns möjlighete­r till fika, vila och övernattni­ngar längs leden gör dessutom cykelturis­men möjlig för fler.

DET RÅDER JU ingen tvekan om att cykelsport­en upplever en nytändning och utsikterna ser goda ut för den cykelboom som många hoppas på för nästa år. Så visst är cykelleden en satsning som tjänar och kommer att tjäna region Halland väl – och både kunna främja både hälsa och välstånd. Men just därför är det både pinsamt och beklagligt att utbyggnads­arbetet dragit ut på tiden bland annat på grund av beslutsång­est kring vilken sida av vägen cykelbanan bör dras. Kattegattl­eden, som ju är ett inspireran­de, hälsosam och miljövänli­gt projekt, förtjänar bättre.

 ?? Bild: MARIA HALDESTEN ??
Bild: MARIA HALDESTEN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden