Hallands Nyheter

Europol skickar vykort till efterlysta

-

”Belgiska pommes frites är de bästa och vi vet att du saknar dem.” ”Kom och segla med oss på en resa du aldrig glömmer!”

Så lyder några av formulerin­garna på vykort som Europol skickar – till Europas 21 mest eftersökta brottsling­ar.

En av dem som den europeiska polismyndi­gheten söker efter är belgaren Artur Nawrocki, som polisen skämtsamt försöker locka hem med pommes frites. Vykortet pryds även med en bild på landmärket Manneken Pis i polisutrus­tning och ett glas öl. Nawrocki är på flykt sedan 2014, då han dömdes för droghandel.

Även en svensk man har fått ett vykort ”skickat” till sig, med en tecknad serie föreställa­nde en viking som jagas och fångas av polisen.

Bakom den skämtsamma kampanjen ligger dock stort allvar. Europol hoppas att människor ska drivas till webbsidan där vykorten ligger, och kanske känna igen och kunna lämna uppgifter kring någon av de brottsling­ar som eftersöks.

Sedan polismyndi­gheten lanserade sin lista över de mest eftersökta brottsling­arna 2016 har totalt 36 personer kunnat hittas och frihetsber­övas.

Efter en liknande kampanj i julas med en adventskal­ender kunde tre personer gripas, bland andra en britt som blev igenkänd i Amsterdam.

Erika Nekham/tt

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden