Hallands Nyheter

Prostens gör klassiska rätter i pizzaform

Ur drömmen om att skapa den favoritkro­g som de ännu inte funnit, och med passion att lyfta fram lokala småproduce­nter, föddes Prostens pizza. Hemmakroge­n där spännande pizzor, välkompone­rade snacks och naturviner ramas in av gemenskap och kärlek till regi

- THERESE ELGQUIST matskriben­t

Idet lilla samhället Skrea Backe utanför Falkenberg driver Marcus Nordgren och Lisa Lemke krog på sin alldeles egna prästgård.

– Ibland får vi frågan om det inte är jobbigt att driva krog hemma. Men vi tycker det är härligt när det är fullt med folk i trädgården. Det ska vara så här, menar Lisa.

För Markus och Lisa har det nästan alltid handlat om mat. Marcus började, efter avslutade kockstudie­r, som kock i flottan under lumpen, och gick via krogar i Göteborg och säsonger i fjällen till egen krog med några vänner i Falkenberg.

Lisa tog sitt första steg in i matvärlden via journalist­studier, där kärleken till skrivande och mat ledde fram till reportage och recept för GP, vilket följdes av förfrågan om att skriva kokbok och senare även göra tv.

MELLAN KROGAR, KOKBÖCKER och andra projekt växte idén fram om att göra något ihop, men riktigt vad var ännu oklart. Sensommare­n 2011 köpte de drömhuset, en gammal prästgård med lada och tillhörand­e stenugn. Under en resa till New York lite senare besökte de den mytomspunn­a Robertas Pizza i Brooklyn.

– Där och då kände vi direkt; det är det här vi ska göra i Skrea Backe berättar Lisa.

Våren därpå flyttade de in och ett drygt år senare slog Prostens Pizza upp dörrarna för första gången.

NÄR PIZZAUGNEN VÄRMTS upp ringlar sig köerna långa. Familj, vänner och gäster samlas i den lilla pizzerian, och sommartid även på grusuppfar­ten och gräsmattan mellan prästgårde­n och pizzerian, för att umgås och smaka det bästa som går att få tag på från de kringligga­nde gårdarna just nu. Stoltheten över det som produceras i regionen är tydlig. På hedersplat­s i pizzerian finns “hjärtetavl­an” med namnen på de producente­r som Prostens jobbar tätt samman med.

– Vi vill jobba med rena produkter, rena smaker och allra helst lokalt och eko. Det finns så magiskt duktiga producente­r här i Falkenberg. Och det känns viktigt att arbeta med okonstlade produkter, för att inte sabba jorden vi lever på, menar Lisa.

DET ABSOLUT VIKTIGASTE med en pizza är degen menar Marcus och Lisa. På Prostens serveras pizzor på romerskt vis, med riktigt tunna och krispiga bottnar, som toppas med lokala råvaror. Inte sällan får klassiska rätter ta form på pizzabotte­n. Ett sådant exempel är sommarpizz­an (eller “Book of souls” som den heter på menyn) som Marcus bakar ut och gräddar i stenugnen.

– Det är egentligen alla klassiska tillbehör till matjes, fast på en pizza. I julas hade vi en janssonpiz­za på menyn.

– När vi sätter oss ner för att sätta menyerna frågar vi varandra “Vad är du sugen på nu?!” tillägger Lisa.

För att få till den perfekta botten är det viktigt med en ordentligt varm ugn. Använd gärna pizza-sten som fått värmas upp i ugnen i minst tre timmar. Har du ingen sten går det bra att ställa in så många plåtar som du får tag på och låta dem bli riktigt varma.

– Ju fler varma plåtar i ugnen, desto högre blir temperatur­en förklarar Marcus.

YTTERLIGAR­E PIZZATIPS är att förbereda toppingen innan utbakning, och att inte lägga på för mycket.

– När du bakat ut botten vill du snabbt på med bas och topping innan pizzan åker in i ugnen. Och mindre topping ger krispigare botten tipsar Lisa.

Vita pizzor, med en bas på creme fraiche, är favoriten hos både gäster och Markus och Lisa själva. Förutom sommarpizz­an bakas det i dag även en med fläsk, rabarberch­utney, stekt lök och svartkål. Kombinatio­nen av söt chutney, syrlig créme fraîche och salt fläsk visar hur något enkelt kan bli något alldeles extra. Precis som det mesta på Prostens.

 ??  ??
 ?? Bilder: JONAS LINDSTEDT ?? BRAVE NEW WORLD. Fläsk samsas med creme fraîche, rabarberch­utney, stekt lök och svartkål i denna lättlagade men ovanliga pizza.
Bilder: JONAS LINDSTEDT BRAVE NEW WORLD. Fläsk samsas med creme fraîche, rabarberch­utney, stekt lök och svartkål i denna lättlagade men ovanliga pizza.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden