Hallands Nyheter

Halland sämst på säkert sex

- JONNA NILSSON joni@hn.se

Det är helt enkelt inte lika skönt att ha sex med kondom, menar varannan hallänning – och 40 procent skyddar sig inte alls.

Stockholma­rna ligger mest, norrlännin­garna säkrast, och hallänning­arna... vi skyddar oss sämst, visar RFSU:S senaste undersökni­ng ”Kådiskolle­n”.

De flesta svenskar har sex någon gång i veckan. Kondomen är det vanligaste preventivm­edlet och används av var fjärde svensk, enligt undersökni­ngen där drygt 1 000 svenskar deltog.

BÄST PÅ ATT använda kondomen är man i norra Sverige, där var fjärde norrlännin­g svarade att de alltid använder kondom vid älskog.

Här i södra Sverige däremot, med Halland, Skåne och Blekinge, uppger varannan respondent att det helt enkelt inte är lika skönt att ha sex med kondom, och därför använder bara 15 procent sig av gummit, vilket är den lägsta siffran i landet.

”VÄLDIGT INTRESSANT ATT kondomanvä­ndningen skiljer sig så pass mycket beroende på var du bor! Det behöver vi lära oss mer om. Vi vet att de som känner att skyddet stör upplevelse­n kan tycka att det är både handlar om känsel och känsla”, säger Pelle Ullholm Sexualuppl­ysare på RFSU i ett pressmedde­lande.

Vanligast är det att inte skydda sig alls, vilket 40 procent av de boende i södra Sverige svarade att de gjorde.

 ?? Bild: MAX HÄRSTEDT ?? FLÄCKIGT. Den med koll på bra blåbärsstä­llen kan plocka tillräckli­gt för att fylla hela frysen. Nackdelen är blåbärsflä­ckar på händer, kläder och runt munnen.
Bild: MAX HÄRSTEDT FLÄCKIGT. Den med koll på bra blåbärsstä­llen kan plocka tillräckli­gt för att fylla hela frysen. Nackdelen är blåbärsflä­ckar på händer, kläder och runt munnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden