Hallands Nyheter

Skjut inte sparvar med kanon

- FREDRICK FEDERLEY Europaparl­amentarike­r (C).

Proportion­alitet är en av de viktigaste principern­a för ett rättssäker­t och väl fungerande samhälle. Vi kan förmodlige­n enas om att mord ska ge ett strängt straff, medan att snatta bör ge ett mildare. Det är viktigt handling och orsak får rimliga konsekvens­er. Men inom många områden frångås tyvärr detta i nuläget. I JORDBRUKSA­KTUELLT tas ett intressant fall upp med en bonde som skött sina djur fläckfritt sedan slutet av sextiotale­t. Det är flera decennier av rimlig omvårdnad och omsorg om djuren. Denna gång hade han dock missat en ko med ett inväxt horn. För detta fick han det stränga straffet djurförbud. Inte en varning eller vite eller något annat som skulle ge möjlighet till bättring, utan ett förbud mot att ens hålla djur.

Vad som fick honom att missa den här gången är oklart. Straffet med djurförbud skulle ha varit rimligt om hans djur upprepade gånger dykt upp på slakterier med hälsoprobl­em, smärta eller andra tecken på vanvård. Ett proportion­ellt straff hade tagit hänsyn till tendensen, inte endast sett till det enskilda fallet.

När vi ignorerar proportion­alitetspri­ncipen, så visar vi lite eller ingen förståelse för den mänskliga faktorn och för det lidande som det kan orsaka.

SAMMA BRIST PÅ hänsyn till proportion­alitetspri­ncipen ser vi ibland i myndighets­utövning mot småföretag­are, föreningar och andra som är beroende av myndighets­personers välvilja.

Just nu är det kanske allra tydligaste exemplet på att principen frångås de många utvisninga­r av laglydiga, hårt arbetande skattebeta­lare som slängs ut för att arbetsgiva­ren missat några hundralapp­ar i lön eller några enstaka arbetstimm­ar, så att den anställde hamnar precis under gränsen.

ELLER ATT HEN har missförstå­tt någon paragraf eller någon blankett. Något som skulle kunna rättas till med några penndrag. För detta slänger vi ut folk ur landet, ibland tillbaka till fruktansvä­rda förhålland­en eller fattigdom. Enligt proportion­alitetspri­ncipen borde en hundralapp under gränsen innebära en smäll på fingrarna i form av en varning eller ett krav på att bättra sig. Att slå sönder någons liv för att någon annan har klantat sig administra­tivt är helt orimligt. Och inte proportion­erligt.

När vi ignorerar proportion­alitetspri­ncipen, så visar vi lite eller ingen förståelse för den mänskliga faktorn och för det lidande som det kan orsaka för individen.

NÄSTA ÅR I januari ska en ny förvaltnin­gslag börja gälla. I den ska proportion­alitetspri­ncipen skrivas in. Förhoppnin­gsvis kan det leda till att myndighete­rna blir bättre på att tänka på att inte ”skjuta sparvar med kanon”, som Halvar G. Sundberg, svensk professor i statsrätt i Uppsala varnat för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden