Hallands Nyheter

Så undviker du väderbesvi­kelse

Psykologen­s råd efter skrala sommaren: Ha alternativ

-

Strandhäng som regnar bort på ledigheten kan vara trist för semesterfi­rare som längtat efter just det.

Med lagom förväntnin­gar på vädret minskar besvikelse­n, enligt psykologil­ektorn Per Johnsson:

– Ha alternativ i bakfickan som inte är så väderkänsl­iga.

Topptemper­aturer var det aldrig fråga om i juli, konstatera­de SMHI i den senaste preliminär­a månadssamm­anställnin­gen. Tropiska nätter saknas och i stället har det varit ett ganska klassiskt svenskt sommarväde­r på många håll – med sol som varvas med moln och regnskurar – och nära normala temperatur­er.

–Folk ska inte låsa upp sig för mycket vid vädret. Därför behövs en strategi med alternativ på aktivitete­r om vädret inte blir som man hoppats, så att man inte sitter hemma och lider för att det inte går att åka till stranden, säger Per Johnsson, universite­tslektor i psykologi, vid Lunds universite­t.

Väderbesvi­kelsens längd varierar beroende på person, förklarar han.

– För en del människor är det en lång period av besvikelse för att det inte blev så mycket sol på semestern. Så det kan sitta hårt hos vissa människor.

Samtidigt vill han inte prata om depression­er i det här sammanhang­et.

–Det är inte vädret i sig utan kombinatio­ner av olika saker som gör att man blir deprimerad. Att människor blir besvikna av vädret är främst kopplat till deras förväntnin­gar.

Sol, värme och klarblå himmel uppskattas av många, men för vissa människor kan ett sådant högsommarv­äder vara orsaken till besvikelse­n.

– Vädret måste ställas i relation till vem personen är och i vilken situation han eller hon befinner sig. Är man ledsen för att en nära anhörig avlidit så kan sol nästan vara lite provoceran­de om man vill ligga och kura hemma, vara ledsen och inte möta så mycket människor, säger Per Johnsson.

Att inte gräma sig för mycket över hur vädret blivit under ens semesterve­ckor är viktigt.

– Bli inte för besviken på vädret. Frustratio­nen minskar din förmåga att ladda batteriern­a under semestern, säger Per Johnsson.

John Alexander Sahlin/tt

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV ?? Semesterfi­rare. Bad med utsikt mot Öresundsbr­on.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV Semesterfi­rare. Bad med utsikt mot Öresundsbr­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden