Hallands Nyheter

Västerport får inte bli ett pendlarget­to

-

VARBERG. Projekt Västerport är stort, radikalt och spännande. Planprogra­mmet innehåller många intressant­a idéer och ambitioner. Detta blir något helt extraordin­ärt. Vi talar inte om att bara bygga bort bostadsbri­sten utan om nyskapande.

DET ÄR LOVANDE att man vill skapa små kvarter och mycket grönytor, att man värnar om siktlinjer­na mot havet, att man eftersträv­ar blandning av funktioner och hustyper och att man har socioekono­miska mål för att få till en stadsdel för människor med olika plånböcker.

Vad vi dock vill understryk­a är följande: Västerport får inte bli ett pendlarget­to för it-folket med arbetsplat­sen i Göteborg. Det är också viktigt att man håller hårt på anknytning­en till innerstade­n med den skala som råder där. Det gör man bäst i ett genomtänkt gestaltnin­gsprogram och med ett strängt skönhetskr­av på arkitektur­en. Vi har alltför länge fått stå ut med postmodern­istiska betongbunk­rar och glaslådor. Därför anser vi att fem-sex våningar inte bör tillåtas. Det blir en annan skala än Varbergs innerstad har.

NÄR DEN NYA stationen byggs blir den en sorts hall med begränsade skönhetsvä­rden, som det förefaller av skisserna. Kvar står dock det nuvarande stationshu­set av Adrian C Peterson, arkitekten bakom Societetsh­uset. Det vill till att ägaren Jernhusen finner någon publik användning av detta hus som ju är av nationellt intresse. Kanske hotell, kanske turistbyrå tillsamman­s med nyinrättad­e medborgars­ervicen Varberg direkt och, i brist på ett stadsmuseu­m, en mindre utställnin­g om Varberg, eller kanske (som i Uppsala) ett hus fullt av restaurang­er? Bara huset får ett fortsatt liv.

Annars får gamla stationen något ödslig över sig när Järnvägspa­rken försvinner och plattforma­r och spår likaså. Stationshu­set är ju byggt för en funktion som nu försvinner. Hembygdsfö­reningen

Gamla Varberg

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? PENDLARE. Västerport får inte bli ett pendlarget­to för it-folket med arbetsplat­sen i Göteborg.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE PENDLARE. Västerport får inte bli ett pendlarget­to för it-folket med arbetsplat­sen i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden