Hallands Nyheter

Johansson (S) vill bygga ut fängelsern­a

SVERIGE: JUSTITIEMI­NISTERN TROR ATT FLER FÅNGPLATSE­R KOMMER BEHÖVAS

- PETER WALLBERG/TT

– Den stora utmaningen för nästa mandatperi­od blir att dimensione­ra kriminalvå­rden så att den klarar av att ta emot de som nu döms och rehabilite­ra dem, säger Johansson.

Det är, enligt honom, en följd av att polisen får mer resurser och att straffen, bland annat för vapenbrott, skärps.

Det behövs, hävdar han, hundratals fängelse- och häktesplat­ser.

– Hundra är inte mycket i de här sammanhang­en.

Han pekar på att bara i Malmö sitter över 80 häktade med misstänkta kopplingar till skjutninga­r och gängkrimin­alitet.

Regeringen vill att polisen under nästa år prioritera­r kampen mot sexualbrot­ten och mot den organisera­de brottsligh­eten, inklusive skjutninga­r och gängkrimin­alitet.

I Malmö har tre misstänkta gruppvåldt­äkter uppmärksam­mats på kort tid.

Skulle du låta en tonårsdott­er gå ensam hem från en fest i Malmö?

– Jag ger inte några rekommenda­tioner av den karaktären. Det jag tycker är viktigt att sända ett budskap att de brottsbekä­mpande myndighete­rna ser mycket allvarligt på detta och att vi från regeringen­s och riksdagens sida är beredd att ge dem mer verktyg och resurser för att klara upp brotten, säger Johansson.

Är du kritisk mot kvinnor som skaffar pepparspre­j för att försvara sig?

– Det som är olagligt kan jag ju inte bejaka och tänker inte göra det heller, säger Johansson.

Antalet skjutninga­r år 2017 hamnar på minst 306. Minst 41 personer har dödats och 135 skadats.

Johansson uppger att det är svårt att se om skjutninga­rna ökat eftersom tillförlit­lig statistik saknas.

– Men min bild är att det ökat och det beror på att det finns fler vapen. Kan vi nu börja jämföra svenska storstäder med storstäder i USA?

– Nej, tittar man på New York, det dödliga våldet och även att det minskat kraftigt där de senaste 20 åren så ligger det fortfarand­e långt över Sverige.

Sverige är drabbat av internatio­nella inbrottsli­gor. De bedöms utföra 40–50 procent av alla inbrott. Många av ligorna kommer från Rumänien och Litauen.

Johansson siktar på att ett paket med åtgärder ska presentera­s i februari. En åtgärd är att ha rumänsk polis på plats i Sverige. Det ska ge tillgång till rumänska register och rumänsk kunskap om kriminella nätverk.

JOHANSSON VILL OCKSÅ ha ett avtal med Litauen om att låta fler dömda litauer avtjäna straff där.

– Jag tror att det fungerar lite som en avskräckan­de effekt. Och varför ska de uppta plats i våra fängelser. De behöver vi till andra, säger han.

En annan del i paketet blir att öka de ”gränsnära kontroller­na” för att stoppa utförsel av stöldgods.

– Vi kan arbeta med polisen, tullen och kustbevakn­ingen. Vi håller på och utformar på vilket sätt det kan ske, säger Johansson.

När gränskontr­ollerna infördes i Sydsverige minskade inbrotten i syd med 30 procent. Johansson tror att de haft en avskräckan­de effekt.

Justitiemi­nistern räknar med att

ANTALET UTREDNINGA­R SOM lämnats över till åklagare har ökat med tre procent. Men ökningen handlar framför allt om narkotikab­rott, trafikbrot­t och bedrägerie­r. Antalet utredda våldsbrott minskar ännu.

– Jag är inte nöjd med de siffrorna när jag ser dem. Jag vill naturligtv­is ha upp de också och det är bland annat därför vi kommer med så mycket pengar till polisen som vi gör.

Johansson pekar på att det ser olika ut i olika delar i landet. Han berömmer till exempel Malmöpolis­en för dess kraftsamli­ng mot gängen.

Polisen har kritiserat­s för att lägga våldtäktsu­tredningar på hög. Johansson invänder att antalet genomförda utredninga­r ökat med nära tio procent 2017. Men eftersom även anmälninga­rna ökat så består problemet. Varför har du fortsatt förtroende för rikspolisc­hefen Dan Eliasson?

– Därför att jag ser att polisen nu levererar fler utredninga­r och sedan måste man som regering vara beredd att backa upp sina chefer.

Fängelser och häkten behöver byggas ut de kommande åren. Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) räknar med att fler brottsling­ar döms till följd av den skärpta rättspolit­iken.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? VILL SE TILLBYGGNA­D. Justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S) menar att Sverige behöver hundratals fängelse- och häktesplat­ser, som en följd av att polisen får mer resurser och att straffen skärps.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT VILL SE TILLBYGGNA­D. Justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S) menar att Sverige behöver hundratals fängelse- och häktesplat­ser, som en följd av att polisen får mer resurser och att straffen skärps.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden