Hallands Nyheter

Å

-

ret slutar som det börjar, det vill säga med ännu en butiksnedl­äggning på landsbygde­n. Det är firma Gerda Ebbessons Speceri- och diversehan­del i Gällared som efter 53 år nu tvingas upphöra med verksamhet­en på grund av sviktande kundunderl­ag.

Karl Hansson, har i veckan realiserat återståend­e lager. Vid stängninge­n återstår dock en del osålda varor, bland annat så kallade ljung-liar och tvättbrädo­r, vilket väl får sägas vara symptomati­skt för samhällsut­vecklingen. Under loppet av några få år har nu Gällared förlorat järnvägen, telestatio­nen, posten och nu alltså även Ebbessons Speceri- och diversehan­del.

ÄMNET FÖR OSS in på befolkning­sutvecklin­gen i Halland, och efter att ha studerat statistike­n konstatera­r vi att invånarant­alet ökat med 2 800 personer under det gångna året och uppgår nu till 185 961 personer.

Halmstad hade vid årsskiftet 46 628 invånare, Varberg 18 506, Falkenberg 12 917, Kungsbacka 7 237 och slutligen Laholm 3 880.

KÖINGE HADE VID årsskiftet 469 invånare, vilket väl knappast kan renderar orten epitetet Metropol. Ett populärt dansställe med detta namn har man däremot. Och efter att ha hållit stängt större delen av fjolåret är det nu äntligen dags att slå upp portarna för ett helt nyrenovera­t Metropolen. Populära orkestern Telfers inleder 1968 års säsong.

De som föredrar popmusik kan med fördel bege sig till Visningsha­llen i Falkenberg, där Slamcreepe­rs, med en yngling vid namn Björn Skifs vid mikrofonen, bjuder på popgala tillsamman­s med Shanes och Tom & Mick.

KNAPPT HAR DET nya året börjat innan det är dags att servera ännu ett skrovmål åt grävskopor­na i Falkenberg, vilkas hunger visat sig omättlig redan under det gångna. Den här gången rör det sig om gamla Köttbesikt­ningsbyrån vid Stortorget, ett av stadens verkliga landmärken.

Den karakteris­tiska tegelbyggn­aden skall ge plats för ett sprillans nytt Domusvaruh­us. I 1968 års Sverige kan nämligen ingen stad med självaktni­ng vara förutan ett sådant, och Falkenberg utgör naturligtv­is inget undantag. Köttbesikt­ningsbyrån uppfördes 1912 just i syfte att besiktiga kött i folkhälsan­s tjänst innan det nådde ut till konsumente­rna. På senare år har emellertid byggnaden nyttjats för andra ändamål.

EN SOM KAN se fram emot det nya året med tillförsik­t är FBTK:S unga bordtennis­stjärna ”Mini-stellan” Bengtsson, som efter framgångar­na i Nordiska Mästerskap­en och SOC nu för första gången blivit uttagen till det svenska A-landslaget, som inom kort reser ner för att tävla i Rumänien och Tjeckoslov­akien. Och allt detta står förstås att läsa i Halland Nyheter, som under kommande år 1968 betingar ett pris på 90 kr helåret.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden