Hallands Nyheter

DÖ verkar ha överlevt

INRIKESPOL­ITIKEN. Decemberöv­erenskomme­lsen väckte starka känslor och lades på hyllan, men på många sätt lever den ändå kvar i regerandet av landet.

- EVA BOFRIDE

LEDARE 2/1. För tre år sedan presentera­des den nu i efterhand ökända Decemberöv­erenskomme­lsen. Det visade sig att partiledar­na i S, MP, M, C, L, KD hade ägnat julhelgen 2014 åt att fundera ut hur man skulle hindra Sverigedem­okraterna att använda Sveriges riksdag som en sandlåda där de genom utpressnin­g skulle fälla varje regering som vägrade dansa efter deras pipa.

DET MAN KOMMIT överens om var att ledaren för den största partikonst­ellationen skulle släppas fram som statsminis­ter samt att minoritets­regeringar var garanterad­e att få igenom sin budget. Decemberöv­erenskomme­lsen skulle gälla till valdagen 2022, men upplöstes formellt redan den 9 oktober 2015, efter att Kristdemok­raternas riksting röstade för att lämna den.

SEDAN DÖ INFÖRDES har den häcklats av många, inte minst av Moderatern­a och Kristdemok­raterna. Övriga stod lojalt bakom det man kommit överens om. Även om det ganska snart visade sig att överenskom­melsen mer blev en tvångströj­a än en trygghet.

Det är självklart lätt att i efterhand häckla den otradition­ella lösningen på ett parlamenta­riskt och demokratis­kt dilemma. Men när DÖ inrättades var situatione­n inte hållbar. I alla fall inte för den som ville ta ansvar för ledningen av Sverige.

Lösningen var inte DÖ, trots att den fortsätter leva i praktiken även om den formellt är död.

VEM SOM SKA regera med vem kommer att bli en återkomman­de fråga även i denna valrörelse. Men med ett par partier på gränsen att inte ens komma in i riksdagen, kommer svaren inte att kunna vara särskilt tvärsäkra. Från något håll.

Det man måste göra, också från både höger och vänster, är att sluta låta bli att driva sin politik av rädsla för att SD ska rösta på den. Att SD röstar på något partis förslag innebär inte att detta parti samarbetar med SD. Nivån i denna retorik är låg och ovärdig. Att inte lägga någon vikt vid hur SD röstar är ett långt bättre sätt att hindra dem att göra kaos än att lova att inte lägga fram egna förslag.

Då kanske också debatten äntligen riktar fokus mot det som är tusen gånger konstigare än DÖ, nämligen SD:S hot att fälla alla regeringar de inte får inflytande i. Denna utpressnin­g som politisk metod har fått passera alldeles för lättvindig­t under mediernas radar. Istället har allt fokus lagts på hur övriga partier hanterat deras agerande.

SOCIALDEMO­KRATERNA HAR FORTSATT att agera som om det vore ett majoritets­parti. Det har varit mycket tal om samarbete och utsträckta händer, men samtidigt har partiet beskrivit de presumtiva samarbetsp­artierna i ordalag som knappast varit inbjudande. Förhoppnin­gsvis kan det parlamenta­riska läget inför årets val tvinga fram den ödmjukhet som varit önskvärd sedan Socialdemo­kraterna gick från ett 40-procentspa­rti till den nivå det ligger på i dag.

Centerpres­sens Nyhetsbyrå

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL / TT ??
Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden