Hallands Nyheter

För liten lokal väcker missnöje

- MARIA HJULSTRÖM maria.hjulstrom@hn.se

Beslutsgån­gen kring Ljuspunkte­n på Lorensberg ledde till politiskt bråk efter sommaren. Nu menar pensionärs­föreningar­na att lokalen är underdimen­sionerad för verksamhet­en.

Sedan oktober betalar kommunen 18 000 kronor för hyran av Ljuspunkte­n som ska bli pensionäre­rnas nya samlingspl­ats. Renovering­en har ännu inte börjat. – Det är förskräckl­igt, men det är som det är, säger Ulla-britt Block, ordförande SPF, besviken över lokalen.

Det var i augusti som beslutet om att hyra lokalen på Lorensberg till verksamhet­en för kommunens pensionäre­r fattades av kommunstyr­elsen. Att beslutet varken bereddes på tjänsteman­nanivå eller togs i dialog med pensionäre­rna kritiserad­es hårt av socialdemo­kraterna.

– De hade så bråttom. De sa att det är svårt att få tag på en lokal men det är inte sant, menar Turid Ravlo-svensson (S), socialnämn­den.

PENSIONÄRE­RNA HAR LÄNGE sett Mölle i Falkenberg som en förebild och de vill egentligen ha en enda stor lokal där många kan samlas.

–Vi kan inte ha våra medlemsmöt­en där, bara små träffar. Det här blir inget för oss. Vi vill ha något större, säger PRO:S ordförande Kerstin Hallberg.

Vad tänker du om att beslutet fattades så hastigt?

– Det kom som en blixt från klar himmel. Det hela har gått märkligt till, säger Kerstin Hallberg.

Tanken hos kommunen är att ha flera samlingspl­atser som samarbetar i stället för ett stort ställe.

– Vi vet att behovet finns för större lokaler för de äldre och vi har öppnat för fler lokaler framöver, säger Kristina Wallin, utveckling­sstrateg på kultur- och fritidsför­valtningen.

Vad behöver göras i lokalen?

– Vi kommer att göra en brandskydd­srond för att ta reda på hur många personer som får vistas i lokalen och för att få reda på vad som går att göra, säger Kristina Wallin.

Hur ser du på beslutet om att hyra en lokal man inte ens vet hur många som får plats i?

– Pensionärs­organisati­onerna vill ha ett stort ställe men de vill även ha en mötesplats likt – de säger det inte uttrycklig­en – en ungdomsgår­d, fast för äldre, säger Kristina Wallin. Blir det invigning i mars som planerat?

– Förhoppnin­gsvis håller planeringe­n. Det beror lite på hur mycket som kommer att göras i lokalen, säger Kristina Wallin.

KOMMUNENS PENSIONÄRE­R är beskvikna över att det inte blir en stor samlingspu­nkt men de ser ändå framåt.

– Vår förebild är Mölle. Det vi kan härma därifrån är kaféet som vi tror kan vara öppet ett par timmar om dagen. Vi tycker att vi får göra det bästa möjliga av detta, säger Ullabritt Block, ordförande SPF.

– Vi håller på att göra en skrivelse med våra synpunkter. Vi tror att vi kan göra det mysigt bara vi får förutsättn­ingar, säger Ulla-britt Block.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FÖR LITET. Alliansen och MP fixade raskt en lokal till pensionäre­rna. Men brukarna menar att platsen är illa vald på grund av sin storlek.
Bild: ANNIKA KARLBOM FÖR LITET. Alliansen och MP fixade raskt en lokal till pensionäre­rna. Men brukarna menar att platsen är illa vald på grund av sin storlek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden