Hallands Nyheter

Innan katten Molle blev kändis var det en apfamilj i Nöjesparke­n och en talande stare som stod för kändisskap­et.

På 1960-talet var en pratglad stare en stor turistattr­aktion i Träslöv. Den talande fågeln skapade rubriker – men det gjorde även en förrymd fembarnsma­mma.

-

Katten Molle som älskar att tillbringa tid vid Ica Hajen har fans världen över. Tack vare sociala medier har den folkälskan­de katten blivit rikskändis. Han må vara störst men inte först. Ett annat djur med nästintill samma kändisfakt­or var nämligen den talande staren Göte. Hans ägare Roland Andersson drev en livsmedels­butik på Läjet och köpte beostaren 1964.

– Jag har varit fågelintre­sserad sedan barnben och har haft både höns, guldfasane­r, mandarinän­der och papegojor. Det var min fru som såg annonsen om att en stare var till salu i Vara, berättar Roland Andersson.

DET VAR UNDER en landskamp mellan Sverige och Portugal som staren helt plötsligt härmade sällskapet som hade samlats framför tv:n. ”Kom igen päjka!” hojtade Göte på bred Läjes-dialekt och därefter spred sig ryktet om den talande staren.

– Ibland var det så mycket folk på gården utanför butiken att jag inte fick plats att parkera bilen. Ju fler människor som var runt buren desto mer pratade den. Men rätt som det var värpte han ett ägg och då förstod vi att det inte var en Göte. Men namnet behöll vi ändå, minns Roland.

Besökarna kunde beskåda Göte

 ??  ?? BEOSTAREN BLEV 17 ÅR. Många besökte Roland och Gun Anderssons matbutik i Träslöv för att höra staren säga fraser som: ”Det var skoj” och ”Vad heter du?”
BEOSTAREN BLEV 17 ÅR. Många besökte Roland och Gun Anderssons matbutik i Träslöv för att höra staren säga fraser som: ”Det var skoj” och ”Vad heter du?”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden