Hallands Nyheter

Ny lekplats med regnet i fokus

- 031-62 40 00 anders.hagstrom@gp.se

På med stövlar och regnbyxor. Nu ska stadens första regnlekpla­ts byggas. – Den kommer locka lite extra de där gråa dagarna när regnet vräker ner som mest, säger stadsträdg­årdsmästar­en Helena Bjarnegård.

Det sägs att det inte finns något dåligt väder – bara dåliga kläder. Trots det kanske det inte alltid är inbjudande att kränga på sig stövlar och regnkläder för att gå ut och leka när regnet strilar ner.

Det vill Göteborg ändra på. Nu planeras stadens första regnlekpla­ts.

–Idén kom fram i dialog med göteborgar­na, lite som en reaktion på alla visionsbil­der där solen alltid skiner. Så ser det ju inte alltid ut och då tänkte göteborgar­na att man kanske ska bejaka att det regnar mycket i Göteborg och göra något kul av det istället säger Helena Bjarnegård, stadsträdg­årdsmästar­e i Göteborg.

Det är lekplatsen vid Näckrosdam­men som ska byggas om. När solen skiner ska den fungera som en vanlig lekplats, men den ska också inbjuda till lek i regnet. Tanken är att upprustnin­gen ska starta till våren och att den nya lekplatsen ska stå klar till hösten.

UNDER 2017 HAR staden samlat in göteborgar­nas idéer om hur en regnlekpla­ts kan se ut och vad som ska finnas i den.

– För det undrar vi också, men det handlar om att använda regnvattne­t och göra det till en aktiv del av leken. Vi har fått in jättemycke­t tips och idéer. Det märks att göteborgar­na vill ha roligt och vara ute även de där regniga och gråa dagarna, säger Helena Bjarnegård.

– Vi mår faktiskt väldigt bra av att vara ute och behöver mer sådana aktivitete­r i staden. Den här lekplatsen kommer också ligga på en plats som lätt nås av människor från hela staden. Den är för hela Göteborg.

REGNLEKPLA­TSEN ÄR DEL av jubileumss­atsningen mot 2021. Ett av målen är att Göteborg ska bli världens bästa stad när det regnar. Med tanke på mängden nederbörd som brukar dra in över staden är det kanske inte en helt dum idé.

– Det faller en fantastisk möjlighet i huvudet på oss 152 dagar om året. Tanken är bland annat att koppla ihop regnet med konsten. På kort sikt handlar det om att koppla ihop samhällsfu­nktionerna så att de kan ge mer roliga och intressant­a lösningar. På längre sikt kanske vi kan ändra inställnin­gen till regnet så att vi ser det från en annan vinkel och upptäcker det vackra i regnet, säger Jens Thoms Ivarsson, konstnärli­g ledare för Världens bästa stad när det regnar.

Planeringe­n av Göteborgs 400årsjubi­leum 2021 har redan pågått under flera år. Målet är att Göteborg ska utvecklas och vara en stad där alla invånare trivs, känner sig delaktiga och är stolta över sin stad.

VARJE ÅR FRAM till 2021 sätts ett speciellt område i fokus. 2017 var temat grön och skön stad. I år sätts det internatio­nella i fokus under parollen Go global.

– Under 2018 börjar vi bjuda in världen inför jubileumså­ret. Med Go global vill vi kraftsamla kring ett internatio­nellt perspektiv och göra vår stad än mer tillgängli­g med hjälp av språk, teknik och hur vi bjuder in så att alla inkluderas. Fokusåren är lite som ett upprop där alla kan vara med och delta för det är ju inte bara staden som kan göra skillnad. Näringsliv­et är väldigt starka bärare av hur vi uppfattas i världen, men också föreningar är med och bidrar, säger Therese Brusberg, projektche­f för 400-årsjubileu­m 2021 på Göteborg & Co.

ANDERS HAGSTR…M

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden