Hallands Nyheter

Experter: Håll i pengarna i januari

- NIKLAS SVAHN/TT

Den 24 januari är för många årets fattigaste dag. Klappar, raketer, fester och resor har satt sina spår. Men det finns knep för att göra månaden lite mer ekonomiskt uthärdlig. Här är experterna­s bästa tips för pensionäre­r, unga vuxna och barnfamilj­er.

– December är den månad man gör av med mest pengar. Julen kostar och man lägger ut mer än vad man hade tänkt sig, säger Jens Magnusson, privatekon­om på banken SEB.

Julen följs dessutom av frestande mellandags­reor – något som strängt ska undvikas för den med lite i plånboken. Det enda som kan motivera att handla då är om du fått en julklapp som kan återlämnas mot kvitto och sedan köpas billigare på rean, säger Magnusson.

ETT GENERELLT TIPS är också att göra januari till en månad att se över sina abonnemang, prenumerat­ioner, och medlemskap, som tv, mobil, tidningar, gymkort, eller musik.

– Man kan ha hakat på för många saker som man inte använder, säger Ingela Gabrielsso­n, privatekon­om på banken Nordea.

För barnfamilj­er är tipset att prata om ekonomin med barnen, speciellt om de är lite äldre, säger Jens Magnusson. Man kan tala om att julen kostar mycket och att januari är en månad som man måste hålla igen en del. Det kan innebära att barnen inte får köpa mer saker, eller att julklappar lämnas tillbaka som man inte var riktigt nöjd med.

BÖRJA DESSUTOM MED den ekonomiska planeringe­n inför året och tänk på längre sikt, inför semestern, vart man vill åka och då måste spara in på – och involvera barnen i även den processen.

– Man får dra ner på aktivitete­r och hitta saker att göra hemma som inte kostar så mycket, säger Ingela Gabrielsso­n.

Även många pensionäre­r har stora utgifter kring jul.

– Det är ganska ofta man åker hem till mormor och morfar och firar jul och förutsätte­r att de betalar. Men det är klart att man ska dela på de kostnader som uppstår, säger Jens Magnusson.

Pensionäre­r bör hålla utkik efter förmånliga rabatter, enligt Ingela Gabrielsso­n.

– Man kan också träffas tillsamman­s med nära och kära och laga mat, säger hon.

Studenter och unga har ofta större möjlighete­r att påverka sina inkomster än andra grupper. Därför kan de få ställa in sig på att januari blir en arbetsmåna­d, enligt Sebekonome­n.

Maten är också en viktig del. Ät inte ute – inte bara på helger utan även på luncherna i veckan.

– Det finns julskinka och julkorv som reas ut som är alldeles utmärkt mat men som är mycket billigare än vad den var före jul, säger Jens Magnusson.

Ingela Gabrielsso­n råder unga vuxna till köpstopp.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? SNÅLA. 24 januari, dagen före första lönen efter jul, benämns ibland som årets fattigaste dag. Men det finns flera tips för att klara ekonomin.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV SNÅLA. 24 januari, dagen före första lönen efter jul, benämns ibland som årets fattigaste dag. Men det finns flera tips för att klara ekonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden