Hallands Nyheter

Minnen av Brosts tid i Halland

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Regissören Albin Glasell och författare­n Martin Svensson har ljusa minnen av skådespela­ren Johannes Brost.

”Dö inte nyfiken!” heter Brosts självbiogr­afi, som skrevs av Martin Svensson och Leif Eriksson.

– Titeln var ett råd till Johannes från hans mamma och jag tror inte att han dog nyfiken. Jag har bara positiva minnen av Johannes. Vi hade fina dagar ihop när vi skrev boken, i Mexiko, Prag och på Skottorps slott. Vi gillade bland annat att bada båda två. Han hade en otrolig livsenergi som var inspireran­de, berättar ex-varbergare­n Martin.

SENAST DE SÅGS var för ett år sedan, av en slump mitt i Stockholm.

– Vi satte oss och pratade och det var trevligt. Han var en fantastisk skådis. Många tänker kanske inte på att han hade seriösa teaterroll­er i tio år innan han fick sitt genombrott i julkalende­rn 1981.

Johannes Brost har även spelat in en novellfilm i Varberg, ”Barracuda” av Albin Glasell.

– Det handlar om två halvbröder och deras pappa David, som jag spelar. Han har sabbat för båda sönernas mammor och nu blivit sjuk, sa Brost till HN 2013 under inspelning­en på sjukhuset i Varberg.

ALBIN GLASELL MINNS Johannes Brost som fokuserad och hjälpsam.

– Det känns konstigt, nästan overkligt att han är borta. Sverige har förlorat en väldigt nyanserad skådespela­re, säger Albin, som även träffade Johannes privat.

– Vi hittade varandra eftersom vi båda kunde relatera till överansträ­ngning. Vi drack kaffe, tittade på fotboll och pratade om det i stället för om manuset. Senare hälsade jag på honom vid Skottorps slott. Då käkade vi ostpaj och drack whisky i solnedgång­en, minns Albin, som bara var 22 år när ”Barracuda” spelades in.

2006 hade Brost en roll i farsen ”Asiat i spa’t” mot Thomas Petersson i Halmstad. Han satte även upp flera pjäser i Laholm.

Hans mamma Gudrun Brost föddes 1910 i Veinge och som liten var Johannes ofta i en sommarstug­a nära havet i Mellbystra­nd. Ett tag ägde han en större stuga där och på senare tiden hyrde han en bagarstuga nära Skottorps slott.

 ?? Bild: PETER KORPI/HP ARKIV ??
Bild: PETER KORPI/HP ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden